Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

als timmerman maak je dromen van anderen waar

Mark Pol maakt als timmerman dromen waar. Wij droomden van een slaap- badkamer op de plek van de carport, zodat ons huis levensloopbestendig zou worden. De droom werd werkelijkheid. Mark heeft er iets heel moois van gemaakt. Als de liefde voor een vak van iemand afstraalt, dan is dat wel bij Mark. Een aantal maanden lang was hij dagelijks bij ons aan het werk en we zagen hoe hij elke dag genoot. Het was zíjn project. Er kwamen regelmatig wat andere vaklieden, zoals grondwerkers, elektriciens, loodgieters en af en toe zijn werkgever Roy Harleman, maar hij zorgde dat het werd zoals wij wilden en hij hield de voortgang nauwlettend in de gaten.

Veelzijdig vak

Mark heeft nooit over een ander beroep nagedacht. Zijn groot- en overgrootvader hadden een bouwbedrijf. Zijn vader is ook veel werkzaam in bouw gerelateerde beroepen. Als kind hielp Mark zijn vader al met van alles. Op de LTS heeft hij geleerd voor timmerman, maar door veel af te kijken en zelf te doen heeft hij de fijne kneepjes van het vak geleerd. Omdat hij werkt bij een klein bouwbedrijf is hij veelzijdig: timmerman, metselaar, tegelzetter, glaszetter, kozijnen maker, houtbewerker. Ook is hij logistiek planner, want hij moet altijd vooruit denken welke andere vaklieden ingezet moeten worden en materialen moeten op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Het liefst doet hij een project van het begin tot het eind. In de crisistijd lukte dat meestal, nu worden meer specialisten ingezet. ’t Liefst zou hij bij ons ook de tegels zetten.

‘Goed gereedschap is het halve werk’ zegt Mark. Hij werk werkt met modern, degelijk en veilig gereedschap. Af en toe staan wij ervan te kijken welke mooie hulpmiddelen er zijn.

Samen met zijn vader heeft hij ook zijn eigen huis gerenoveerd en daarvan heeft hij  heel veel geleerd. Hij is supertrots op het eindresultaat en hiermee is de droom van zijn gezin gerealiseerd. Een enorme lach staat op zijn gezicht als hij dit vertelt.

Zwaar beroep?

Volgens Mark valt het wel mee. Hij realiseert zich dat hij maar één rug heeft en er zuinig op moet zijn. Van zijn werkgever heeft hij alle beschermingsmiddelen ter beschikking, zoals oordoppen, bril, mondkap, kniebeschermers, werkschoenen, en hij gebruikt ze goed. ‘Geen risico’s nemen. Je kop erbij houden.  Als je dingen kunt tillen met z’n tweeën moet je het altijd samen doen’, zegt hij.

Het werken in hitte, kou, regen en wind vind hij helemaal niet erg. Hij prijst zich gelukkig met dit vak als hij van zijn vrienden hoort dat ze weer lang in de file hebben gestaan of de hele dag in een kantoor hebben moeten zitten.

Waarom timmerman worden?

Ik vroeg Mark wat hij aan een groep scholieren, die nog een beroepskeuze moeten doen, zou vertellen als hij uitgenodigd zou worden om over zijn vak te vertellen. Hij zou dan zeggen: ‘Je maakt écht iets. Je maakt iemands droom. Je hebt een berg materiaal en daar maak je wat van. Je bent bezig met de eerste levensbehoefte van mensen. Een dak boven het hoofd. Van een carport maak je bijvoorbeeld een slaapkamer/badkamer en als bij oplevering de klant tevreden is, dan ben ik het ook. Daar doe ik het voor’.

Mark begeleidt regelmatig een timmerman in opleiding. Hij geniet ervan als het iemand is die het vak graag wil leren. Hij is helemaal blij als zo’n jongen (helaas zijn er maar weinig meisjes in dit vak) ervoor wil gaan.

Vertrouwensband

Acht jaar geleden was Mark ook betrokken bij de bouw van een serre aan ons huis. Ook toen liet hij zien dat hij goede kwaliteit levert. Belangrijk voor ons is dat hij ook goed communiceert en blijft afstemmen over het gewenste resultaat. We hebben heel wat uurtjes met Mark aan de koffie en lunch gezeten, we begonnen het bijna gewoon te vinden. We gunnen de volgende klant ook zo’n vertrouwensband en we bevelen hem dan ook van harte aan.

Wij zijn helemaal blij met onze aanbouw en we hopen, als we misschien heel oud en krikkemikkig worden, dat we in ons huis kunnen blijven wonen. Hopelijk komt hij dan nog eens bij ons kijken. Of…….misschien hebben we voor die tijd nog een ander leuk project.

 

 

Welkom

Heb je een baan waarin je niet écht gelukkig bent of ben je er ziek van geworden of wil je gewoon eens op zoek naar ander werk? Lees dan bij ‘passieverhalen’ de interviews die ik gehouden heb met mensen die een ‘draai’ in hun loopbaan hebben gemaakt en nu iets doen dat past bij hun passie. Of laat je inspireren door de blogs.

Hulp nodig?

Zelf kun je ook met een beetje lef, inspirerende mensen om je heen en begeleiding van een loopbaancoach een ommekeer in je loopbaan maken en elke dag met plezier naar je werk gaan. Ik wil je daar graag bij helpen. Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op. Na een (gratis) intakegesprek kunnen we samen bepalen hoe het traject eruit gaat zien en maak ik een offerte.

Gegevens

Werkenvanuitpassie.nl
KvK: 72421924