Verkoop jezelf met een filmpje
Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Is dat ook zo bij solliciteren? Wat doe je als al je een CV hebt met een mooie layout en al honderden sollicitatiebrieven hebt gestuurd? En als je al je kennissen en vrienden al hebt ingeschakeld voor het vinden van een baan?
‘ Als u op deze link klikt, dan ziet u wie ik ben’. Je voegt gewoon een persoonlijk videofilmpje aan je brief of CV toe.
Een paar maanden geleden maakte ik het in mijn functie van personeelsadviseur zelf mee dat een sollicitant in haar brief naar een filmpje verwees. Ik was natuurlijk reuze nieuwsgierig, net als de anderen uit de selectiecommissie. Het filmpje was zeer professioneel gemaakt en liet zien welke competenties de sollicitant had en ze werd door twee mensen uit het bedrijf waar ze werkte ‘live’ aanbevolen. De indruk die ik kreeg van haar in het filmpje gaf mij geen aanleiding om haar uit te nodigen. De andere commissieleden waren door het filmpje wel getriggerd en wilden haar graag uitnodigen en ze kwam voor gesprek. Uiteindelijk werd ze afgewezen.
Op Linkedin zocht ik wat later de sollicitant op en zag dat ze kort daarna ergens anders in dienst was getreden.
Dankzij het filmpje?
Sommigen lukt het bijzonder goed om zo aan een baan te komen. Volgens een artikel in de Stentor van april 2015 (Ingrid Beckers) zijn er geen harde cijfers, maar wel aanwijzingen. Wat een man met acht sollicitatiebrieven per week niet lukte, was met behulp van een één minuut durend filmportretje zo gepiept. Na 3 jaar kon hij eindelijk uit de bijstand.
Je kunt een filmpje zien als iets extra’s bij je CV en brief, een manier om een goede eerste indruk te maken. Er zijn apps op de markt verschenen (StartMonday), waarmee je met je smartphone filmpjes kunt maken van 15 seconden (een soort simpele videoselfie). Je kunt het ook professioneler aanpakken, bijv. via Zieme Video, maar dan betaal je daar ook flink voor. In zo’n videoselfie is het oppassen dat je niet op een saaie of knullige manier je CV zit op te lezen. Als je jezelf makkelijk kunt presenteren kom je misschien goed uit de verf.
Of je succes hebt met een filmpje staat of valtt met hoe je dat doet. Als je geen schrijver bent en je weet van jezelf dat je wel goed overkomt in levende lijve, dan kun je zo’n filmpje proberen. Je haalt daarmee het moment van de eerste ontmoeting naar voren. Belangrijk is hoe je jezelf presenteert en of je betrouwbaar overkomt. Je hoeft er niet uit te zien als een model, maar de manier waarop je je presenteert moet iets zeggen over de baan waarop je solliciteert.
Denk je dat een filmpje alleen past bij jonge, digitale mensen die dagelijks Facebook en Snapchat gebruiken? Ik denk dat het niet uitmaakt of je jong of oud bent, als je het maar goed doet.
Aarzel je? Doe het dan (nog) niet, maar probeer wel voor jezelf het script van een filmpje te maken. Je staat dan uitgebreid stil bij wat jou typeert, waar je goed in bent, waar je kracht ligt en welke eigenschappen bij de vacature passen. Probeer dat in je brief op te schrijven, waarmee je wellicht je kansen vergroot. En wat je nog meer helpt: vraag kennissen, vrienden, (oud)collega’s te vertellen hoe ze jou zien, wat jou typeert, waar je goed in bent……………
Jezelf beter leren kennen is het allerbeste wat er is om je (nog) beter te profileren.
Succes!
Reageer hieronder.
Reacties
Reageren is uitgeschakeld voor dit bericht