Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Van supermarkt naar ijssalon

Claudi Tabbers verliet na jaren zijn werk in de supermarkt en werd opgeleid tot ijsmaker.

Wie droomt er niet van? Om dat roer! Het blijft vaak hangen in dromen. Loslaten van zekerheden vraagt nogal wat. Maar lef kan een spectaculair cadeau opleveren, bewijst Claudio Tabbers (39) uit Bemmel. Hij zette een punt achter zijn loopbaan in de supermarktbranche, volgde bij het ROC in Wageningen een opleiding tot ijsbereider en is sinds maart 2014 eigenaar van Claudio’s IJssalon in Apeldoorn. Gevestigd in het monumentale pand van het voormalige postkantoor (later de VVV) aan de Deventerstraat, aan het randje van de binnenstad. Het bedrijf loopt inmiddels als een tierelier.

“Ik werk sinds mijn vijftiende in supermarkten en ben blijven hangen. Zoals zoveel mensen in hun werk. Nooit met spijt, het werk lag me goed. Vanuit mijn passie voor food zat er voldoende uitdaging in. De laatste jaren heb ik als filiaalmanager voor supermarkten in Nijmegen en omgeving gewerkt. Maar ergens bleef het verlangen om binnen de food ‘iets’ voor mezelf op te bouwen knagen.”Claudio Tabbers

Voor jezelf beginnen in de supermarktbranche bleek een onhaalbare kaart. “Denk aan de prijzenoorlog, dan weet je dat dat ‘m niet wordt.” Het was een kennis die Claudio Tabbers op het idee bracht zich tot ijsbereider om te scholen. Hij mocht een tijdje meekijken en -werken in een ijssalon. Om te ervaren wat er komt kijken bij de bereiding van vers pistache-ijs, romige malaga of welke smaak van de kaart dan ook. “IJs is een mooi product waarbij het belangrijk is het proces van bereiding goed in de vingers te hebben. Ik verkoop sorbet- en melkijs, in 48 smaken, alles wordt gemaakt met pure, verse ingrediënten. Elke dag vers, zo hoort het.”

De omscholing was pittig, maar interessant. Claudio’s ervaring in de foodbranche leverde voorsprong op, maar ook hij moest wel flink investeren in kennis over het bereidingsproces. “Je moet de basisproducten kennen, weten wat grondstoffen in een proces doen, recepturen berekenen en de verschillende soorten suikers kennen. Pas wanneer je alles in de vingers hebt en voor het examen slaagt, ben je ijsbereider.”

Zijn ambities waren torenhoog. “Dat zal mijn ondernemersdrive zijn. Als je iets doet, doe je het goed. Ik heb me voorbereid, om me heen gekeken, me laten adviseren en voor Apeldoorn gekozen. Omdat het een leuke stad is met veel evenementen, een gezellige markt en dit karakteristieke pand beschikbaar was. Ik heb flink geïnvesteerd. Dat moet je durven, daar moet je kracht voor hebben.”

Ronald Fiegel ontwierp het interieur voor de ijssalon, het concept is tot in detail doorgevoerd, over alles is nagedacht. De open keuken zorgt dat klanten live ervaren hoe Claudio ijs maakt. Ook zijn medewerkers matchen met het concept. “Jonge, leuke mensen die de beleving versterken. Dat hoort bij ijs, een verwenmoment. Mensen komen hier blij binnen en gaan nog blijer de deur uit, da’s toch prachtig?”

DSC08845De opleiding tot ijsbereider kan gevolgd worden bij het kenniscentrum voor de ambachtelijke ijsbranche. Het IJscentrum is gevestigd in Rijn IJssel Vakschool Wageningen. Jaarlijks worden daar ruim 100 cursisten opgeleid tot professioneel ijsbereider. Naast modules voor product- en bereidingskennis zijn er ook verdiepingscursussen op het gebied van ijs & patisserie, vaktechniek en ondernemerschap.

Met dank aan Sandra van Maanen, journaliste, voor het interview.

Welkom

Heb je een baan waarin je niet écht gelukkig bent of ben je er ziek van geworden of wil je gewoon eens op zoek naar ander werk? Lees dan bij ‘passieverhalen’ de interviews die ik gehouden heb met mensen die een ‘draai’ in hun loopbaan hebben gemaakt en nu iets doen dat past bij hun passie. Of laat je inspireren door de blogs.

Hulp nodig?

Zelf kun je ook met een beetje lef, inspirerende mensen om je heen en begeleiding van een loopbaancoach een ommekeer in je loopbaan maken en elke dag met plezier naar je werk gaan. Ik wil je daar graag bij helpen. Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op. Na een (gratis) intakegesprek kunnen we samen bepalen hoe het traject eruit gaat zien en maak ik een offerte.

Gegevens

Werkenvanuitpassie.nl
KvK: 72421924