Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Tuinadvies Jeroen Tiel Groenestege

Jeroen adviseert, inspireert en ontzorgt mensen bij hun tuinonderhoud. Het heeft tientallen jaren geduurd voor hij ontdekte dat hij zijn passies van tekenen, natuur, les geven en werken met mensen in zijn bedrijf  ‘Jegroenadvies’  samen kon brengen. Tuinadvies voor onderhoudsarme tuinen, dát is zijn specialiteit.

 

Jeugd  

Jeroen groeide op in Didam, als 11e  in een gezin met 12 kinderen. Hij woonde aan de rand van het dorp uitkijkend over de akkers, waar hij met plezier een boer hielp stoppelknollen trekken. Een tekenleraar en een biologieleraar op de MAVO brachten zijn interesse voor tekenen, natuur en dieren tot leven. Hij ging naar de middelbare bosbouw/cultuurtechnische school.  Op z’n 20ste vond hij zichzelf nog te jong om te gaan werken. Na een poging om op de hogere bosbouwschool te komen koos hij voor milieukunde, een toen nieuwe 4-jarige HBO-opleiding in Deventer. Jeroen raakte geïnteresseerd in natuurvoorlichting en -educatie. In 1985 studeerde hij af, maar er was geen werk te vinden. Intussen was Christien, zijn partner, in zijn leven gekomen. Hij is vrijwilligerswerk gaan doen bij twee organisaties met raakvlakken in natuur en landschap. Hiervoor hebben zij nog korte tijd in Utrecht gewoond om de kans op vast werk te vergroten. Hij leerde enorm veel in de korte periode als vrijwilliger bij een door Europa gefinancierde promotiecampagne voor het landelijk gebied.

Werkweken in de natuur 

In 1989 krijg hij zijn eerste vaste baan vrij bij de ‘stg School in bos en landschap’. Terug naar het Oosten; Apeldoorn. In de functie als projectleider en begeleider van Natuurwerkweken voor kinderen uit groep 7 en 8 kon hij zijn ei helemaal kwijt. Vijftien weken per jaar begeleidde hij kinderen in de natuur en tussendoor bezocht hij scholen om kennis te maken met de kinderen, leerkrachten en ouders en hen te informeren over een aanstaande werkweek.  Het was telkens een uitdaging om de leerkrachten en leerlingen te motiveren alles uit zo’n werkweek te halen. Te sturen in een goede sfeer en optimale omstandigheden te creëren en leerlingen bijzondere ervaringen in de natuur kunnen opdoen. Buiten zijn. Smerig worden van een slootje baggeren, moe en voldaan zijn van het in stukken zagen van een boom. Trots een vossenkeutel op de hand aan je laten zien. Hier genoot Jeroen enorm van.

Eind jaren ‘90 werd er vanuit het Ministerie aangestuurd op een fusie met een andere organisatie die dergelijke projecten deed voor het voortgezet onderwijs. De exploitatiesubsidie verdween en er was alleen nog maar projectsubsidie. De inhoud en vorm van het werk werd anders. Hierdoor knapte er iets bij Jeroen.  De groepen moesten veel meer zelf in het programma gaan doen. Hij was maar zijdelings betrokken bij de natuurwerkweken.  Als de groep weg was moest hij achter de computer. De motivatie ebde weg. Hij kwam achter de computer te zitten om educatief materiaal te ontwerpen. Het direct contact met de kinderen, leerkrachten én natuur verdween.

De omslag 

Omstreeks 2000 kreeg Jeroen een whiplash door een auto-ongeluk, met als gevolg: twee jaar uit de running, in combinatie met een burnout.  Teruggaan naar zijn oude baan was geen optie. Hij kwam bij Randstad-rentree voor re-integratie. Of het onderwijs iets voor hem was? Nee, dat zag hij niet zitten (hij komt uit een onderwijsfamilie). Evenementenbusiness? Nee, geen droog brood in te verdienen. Hij moest een keuze maken: studeren of werken. Het werd studeren aan de pedagogische academie (PABO) in Deventer;  twee jaar, één avond in de week naar school, één dag stage. In het begin kon hij alleen maar invallen op scholen. Pas na drie jaar kreeg hij een vaste aanstelling. Niet bij een school, maar bij een scholenstichting.  De eerste school met moeilijk lerende kinderen viel als beginneling flink tegen. In Beekbergen heeft hij een paar goede jaren gehad, gevolgd door jaren waarbij het niet klikte tussen hem en de directeur.  Hoewel Jeroen met plezier les gaf aan de kinderen bleef het botsen tussen hem en de schoolleiding, de werkomstandigheden en de visie op onderwijs.  Hij wisselde een paar keer van school en zag telkens dat de belangen van de school (leerlingenaantallen, euro’s ) niet strookten met die van hemzelf. Ook wist hij meestal niet op welke school hij het volgende schooljaar werd geplaatst. Er was geen mogelijkheid om zich te binden aan een school en een routine op te bouwen. De wisselingen kostte hem veel energie en putte hem uit.

Vaarwel onderwijs 

Jeroen was in het onderwijs gebleven als er niet zo met hem gesold was. Het leverde hem heel veel spanning en stress op. Op enig moment was er een overschot aan leerkrachten. Er kwam een sociaal plan. Hij werd gefaciliteerd om een eigen bedrijf te beginnen en werd ontslagen op bedrijfseconomische gronden. Door de uitkering kreeg hij te maken met een enorme bureaucratie. Hij dacht bevrijd te zijn na ontslag en zich open te kunnen richten op de ontwikkeling van zijn onderneming. Maar hij kreeg te maken met standaard re-integratie procedures en ‘snel weer aan het werk’ protocollen.  Het lukte hem om hier enige afstand van te houden en ‘onder de radar’ te blijven. Zo kon hij zich met hulp van een coach ondernemerschap zijn onderneming vorm  geven. Vanaf februari 2016 heeft hij zijn bedrijf.

Vrijheid 

Jeroen voelt zich nu helemaal prettig en vrij. Hoewel hij wel erg moest wennen aan die vrijheid, want de structuur en werkroutines van een organisatie zijn er niet meer. Dat moet je zelf doen. Door een tuin lopen met een klant en erover praten, daar krijgt Jeroen energie van. Het buiten zijn, een klant helpen, zien wat je aan een tuin kunt veranderen en wijzen op dingen die de klant zelf niet ziet.  Een nieuwe opdracht is voor hem de ultieme uitdaging:  een tuin van 10 jaar oud, die wel bijgehouden is maar niet echt onderhouden. Hij maakt een beplantingsplan, doen samen met de tuineigenaren inkopen en leert hen hoe ze de tuin handig kunnen onderhouden. De eigenaren gaan van de tuin genieten, dat is het doel.  Hij komt af en toe kijken hoe het gaat en begeleidt hen bij het onderhoud.  Zo’n traject loopt ongeveer 14 maanden. Met zijn achtergrond heeft hij kennis die een hovenier vaak niet heeft. Jeroen kan een tuin beoordelen op zijn leeftijd. Hij leert mensen om op een andere manier naar hun tuin te kijken.

Talenten gebundeld 

Bij alles wat Jeroen nu doet kan hij al zijn talenten benutten. Hij kan zijn liefde voor de natuur overbrengen, mensen helpen, mensen dingen aanleren, inspireren én tekenen.  Hij maakt voor zijn ontwerpen doelbewust geen gebruik van computerprogramma’s.  Échte tekeningen maken van de tuinen……… dat leeft!

Wijze lessen van Jeroen 

Jeroen wil anderen die op een kruispunt in hun loopbaan staan graag meegeven dat je zelf keuzes hebt in je leven.  Vraag je af: ga ik hiermee door of ga ik wat anders doen?  Het is makkelijker de oorzaken buiten jezelf te leggen of de schuld aan een ander of een organisatie te geven. Het is ook een logische reactie. Als je onder druk komt te staan, wordt het moeilijker om te bewegen.  Maar hier kom je niet mee verder.  Het is beter eerst je tot jezelf te richten en een keuze te maken.

Zijn tip als je ondernemer wilt worden: ‘ga niet op zoek naar het gat in de markt.  Dit gaat niet werken. Je moet er eerst achter komen wat je waarde is, wat jij hebt te bieden, wat jij fijn vindt om te doen, waar jij energie van krijgt.  Zoek er sowieso hulp bij.  Praat met heel veel mensen, het maakt niet uit wie. Ze geven je allemaal een puzzelstukje’.  Van Ellen de Lange-Ros, businesscoach, heeft Jeroen veel geleerd. Ze heeft meerdere boeken geschreven over ondernemerschap. Zie faxion.nl.  Als het je passie is om mensen te helpen, zoals bij Jeroen, dan is dat een beter uitgangspunt dan je als doel te stellen om veel geld te gaan verdienen. De klanten bepalen wat je waarde is, dat doe je niet zelf. Geld speelt in eerste instantie geen rol, dat volgt vanzelf.

Wil je meer weten van Jeroen: www.jegroenadvies.nl. Mailadres: jeroen@jegroenadvies.nl

 

 

Welkom

Heb je een baan waarin je niet écht gelukkig bent of ben je er ziek van geworden of wil je gewoon eens op zoek naar ander werk? Lees dan bij ‘passieverhalen’ de interviews die ik gehouden heb met mensen die een ‘draai’ in hun loopbaan hebben gemaakt en nu iets doen dat past bij hun passie. Of laat je inspireren door de blogs.

Hulp nodig?

Zelf kun je ook met een beetje lef, inspirerende mensen om je heen en begeleiding van een loopbaancoach een ommekeer in je loopbaan maken en elke dag met plezier naar je werk gaan. Ik wil je daar graag bij helpen. Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op. Na een (gratis) intakegesprek kunnen we samen bepalen hoe het traject eruit gaat zien en maak ik een offerte.

Gegevens

Werkenvanuitpassie.nl
KvK: 72421924