Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Stemkunstenaar en veranderaar

Een veelzijdige en kleurige vrouw, zo wil ik Angelique van Lieshout typeren, als ik haar in haar eigen huis ontmoet in een gezellige, ook kleurig ingerichte, kamer. Angelique begint te vertellen dat ze ooit is afgestudeerd als docent drama. Ze was één van de velen in de jaren ’80 die geen werk kon vinden en mocht van het arbeidsbureau een opleiding doen: ‘trainer/opleider in het bedrijfsleven’. Ze vond het geweldig. Opleidingskunde, marketing, financiën, presentatietechnieken……… Ze kon terecht bij het landelijk opleidingscentrum van de PTT Groningen en belandde kort daarna bij ‘de Baak’ in Noordwijk als junior programmamanager. Ze was daar tijdelijk intern, omdat ze ver weg woonde. Angelique trainde daar managers en organiseerde omscholingsprogramma’s voor overheidsmensen die naar het bedrijfsleven wilden. Ze begeleidde ook de stages in diverse bedrijven en genoot. Lekker doelgericht, veel resultaat. Dat past bij Angelique. Ze wilde begin jaren negentig zelf meer ervaring op doen in een bedrijf en kwam zo bij NS (Opleidingen) terecht. Ze zag heel wat leidinggevenden van de NS die ze alle soorten van leidinggevende vaardigheden probeerde bij te brengen. Omdat het commerciële haar wel lag ging ze meer de richting op van accountmanager. De scholingen werden steeds diverser. Enkele jaren later en na een opleiding voor HR strateeg werd ze Hfd P&O bij ‘NS-Reizigers’. Het was een groot avontuur, zegt ze. Ze werd nu de klant van haar vroegere collega’s. Al gauw moest er flink gereorganiseerd worden en ook zijzelf en haar teamleden stonden op de afvloeiingslijst. Ze mocht het proces in goede banen leiden en werd tegelijk geconfronteerd met het verdriet van haar collega’s die hun baan verloren. Haar volgende stap werd ‘adviseur leren en ontwikkelen’ bij een grootscheeps veranderproject binnen NS. Vervolgens kwam ze te werken bij het interne organisatieadviesbureau van NS dat allerlei verander- en managementdevelopmenttrajecten verzorgde.
Angelique woonde intussen in Apeldoorn met man en zoon, kreeg meer zorg voor (schoon)ouders, reisde naar Utrecht en Amsterdam voor het werk en merkte dat ze te kort schoot in haar gezin en geen tijd meer had voor zichzelf. Het was mooi geweest. In 2013 besloot ze haar baan op te zeggen, waardoor ze meer tijd kreeg om te doen wat ze echt leuk vond, zoals zingen en een cursus stemacteren. Als vanzelf kwamen de dingen die ze in haar kindertijd leuk vond weer boven drijven: voorlezen, theaterstukken maken, van alles doen met de stem……….
In de periode dat ze bij de NS werkte had Angelique, in haar vrije tijd, een cursus ‘rituelen bij afscheid’ gedaan. Op dit moment is ze regisseur van-, en spreker bij uitvaarten, waarbij ze al haar talenten kan combineren. Het organiseren, creëren, adviseren, teksten maken, spreken…… Daarnaast spreekt ze boeken in voor blinden. Vaak zijn dit boeken die te maken hebben met verlies en rouw. Een andere specialiteit van Angelique is het inspreken van gedichten over de dood. Ze doet dit werk parttime, om ook tijd over te houden voor vrolijke activiteiten zoals bijvoorbeeld werkzaamheden voor het wintercircus Martin Hanson. Dit circus, dat ’s winters langs theaters in Nederland trekt, heeft speciale voorstellingen gemaakt voor blinden en slechtzienden. Ze heeft het helpen opzetten, heeft aan fondsenwerving gedaan om speciale zaken, zoals koptelefoons, te kunnen aanschaffen en ze is verslaggever bij de voorstellingen. Een vak apart wat ook nog een naam heeft, nl. audiodescriptie. Met feedback en support van blinden zelf, heeft ze zich dit eigen gemaakt. Ze geniet hier erg van, temeer omdat de blinden en slechtzienden zelf, maar ook hun familie, tot tranen toe geroerd zijn van wat ze in de piste ‘zien’. Angelique wil dit werk verder gaan uitbreiden naar andere sectoren.
Het houdt niet op. Angelique is samen met een bevriende dramadocent aan het onderzoeken hoe ze een theaterproductie voor ouderen kan realiseren. Hierbij worden levensverhalen omgezet in een interactieve voorstelling, met natuurlijk als herinnering een mooie luister-CD na afloop. Om het betaalbaar te maken zijn subsidies nodig. De financiering rond krijgen, dat blijft de grootste uitdaging !
Ze noemt zichzelf een zelfstarter en daarmee rolt ze in allerlei projecten. Op internet vindt ze iets wat haar aanspreekt en gaat erop af. Zo heeft ze in Amsterdam bijgedragen aan een veranderevent. Ze kende er niemand. Keek wat ze kon doen en maakte het draaiboek van het event. Ze zoekt de uitdagingen op.
Toen ik haar vroeg waar ze zich helemaal in kan verliezen noemde ze het voordragen van een gedicht of de afscheidsbijeenkomst bij een uitvaart of het presenteren bij het circus.
Voor Angelique moet er ‘kop en staart’ aan iets zitten. Ze is resultaatgericht en en houdt van kwaliteit leveren. Ze wil graag toegevoegde waarde brengen met alles wat ze doet. Met haar talenten is ze bijvoorbeeld in staat om bij een overlijden de kwetsbaarheid van de nabestaanden te zien. Ze zijn onthand en Angelique weet ze dan te helpen op een manier, zoals de familie dat graag wil. Ze zorgt ervoor dat de overledene een waardig afscheid krijgt, waaruit de nabestaanden troost kunnen putten.
Toen ik na een paar uur bij haar weg ging dacht ik: ‘ik ben zo benieuwd wat ze over twee of drie jaar doet’. Zo’n energieke, veelzijdige en positieve vrouw zal vast nog veel meer waarde toevoegen aan deze wereld.
Ze heeft vier visitekaartjes: organisatieontwikkeling
– spreker bij uitvaarten
– stem & voordracht
– Komt het zien! Circus voor blinden en slechtzienden
Angelique is te bereiken via email: acvls@telfort.nl en linked in www.linkedin.com/in/angeliquevanlieshout
www.wintercircus.nl (komt het zien!)

Welkom

Heb je een baan waarin je niet écht gelukkig bent of ben je er ziek van geworden of wil je gewoon eens op zoek naar ander werk? Lees dan bij ‘passieverhalen’ de interviews die ik gehouden heb met mensen die een ‘draai’ in hun loopbaan hebben gemaakt en nu iets doen dat past bij hun passie. Of laat je inspireren door de blogs.

Hulp nodig?

Zelf kun je ook met een beetje lef, inspirerende mensen om je heen en begeleiding van een loopbaancoach een ommekeer in je loopbaan maken en elke dag met plezier naar je werk gaan. Ik wil je daar graag bij helpen. Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op. Na een (gratis) intakegesprek kunnen we samen bepalen hoe het traject eruit gaat zien en maak ik een offerte.

Gegevens

Werkenvanuitpassie.nl
KvK: 72421924