Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

schoonheidsspecialiste worden

Pas op haar 45ste werd Dia van de Poppe schoonheidsspecialiste. Een beroep waar ze haar hele leven al naar verlangde.

Een acht was niet goed genoeg

De Citotoets gaf Havo aan, maar haar vader, die zelf niet de kans had gekregen om te studeren, vond dat Dia Atheneum kon doen en dat gebeurde ook. Na de scheiding van haar ouders besliste Dia op 12-jarige leeftijd, dat ze bij haar vader ging wonen. Met veel (woon)ruimte tot haar beschikking, bleef ze vrij lang thuis wonen en had ze de mogelijkheid om naast haar werk, veel te kunnen studeren. Al gauw viel de beslissing dat ze als vervolgopleiding HEAO-EJ  koos, omdat deze opleiding een grote kans op een baan gaf. Met dat diploma op zak werden achtereenvolgens het spoorwegpensioenfonds, Rail Infra (nu ProRail), de Raad van de kinderbescherming,  Heinz, VolkerRail en Menzis haar werkgevers. Tijdens haar werkzame leven bij ProRail  deed ze een post-hbo-opleiding Financial Controller en van projectmatig werken stapte ze over naar een financiële functie. Omdat haar bewijsdrang groot was volgde ze ook nog een universitaire studie bij Nijenrode. Het was een zware tijd. Ze legde de lat hoog en een acht als cijfer voor de opleidingsresultaten was niet goed genoeg. Soms huilde ze als ze voor een tentamen stond, bang om te falen.

Altijd spanning in haar lijf

Op wilskracht haalde ze goede resultaten. Van binnen zat het echter niet goed. In haar werk werd Dia verantwoordelijk gehouden voor cijfers waar ze niets mee had. Ze werkte 50 tot 60 uren per week en moest op haar tenen lopen om het werk goed te doen. Een paar uur per nacht slaap, altijd spanning in haar lijf. Financieel kon ze zich veel permitteren en kocht wat haar hartje begeerde. Ze maakte verre reizen maar deze bezorgden haar geen geluk en voldoening. Er was alleen leegte en eenzaamheid. Bij haar laatste baan als controller voelde ze direct dat het niet goed zat; al na 3 dagen wist ze dat dit niet het werk was, waar ze gelukkig van zou worden. Ze had bij haar  laatste 2 banen telkens al een coach gehad om zichzelf overeind te houden en haar pad te vinden. Al die jaren had ze een stemmetje in haar zelf, die zei dat ze moest veranderen. Maar hoe en wat dan?

De verandering

In 2012 was er iemand op haar werk die merkte wat er aan de hand was en een goede coach kende die haar vast en zeker kon helpen. Het idee dat ze de coach zélf betaalde gaf haar extra stimulans. De coach stelde haar de goede vragen en op de vraag: ‘als je zou mogen kiezen, waar ligt dan jouw hart?’ gaf ze direct als antwoord ‘schoonheidsspecialiste’. Eigenlijk lag de oorsprong daarvan al in de kindertijd. Toen ze een klein meisje was verpulverde ze schoolbordkrijt en gebruikte dat als lippenstift en oogschaduw. Kindermake-up bestond toen nog niet. Het leek haar toen al fantastisch om met mensen bezig te zijn en ze te verzorgen. Haar hele leven bezoekt ze zelf regelmatig een schoonheidsspecialiste en geniet daarvan. Dia besefte dat het overtuigingen en aannames van haar geweest waren dat ze geen schoonheidsspecialiste kon worden. De coach gaf haar huiswerk: ‘ ga het maar eens uitzoeken’. Dia moest haar een hand geven met de belofte dat ze het écht zou gaan uitzoeken. Toen moest ze doorpakken. Er heerste veel onbegrip: velen uit haar vertrouwde omgeving begrepen haar keuzes en beslissingen niet. Dit leidde enige tijd tot afstand en voelde het alsof ze op haar zelf was aangewezen. Maar dat was echter niet zo.

Weer naar school

Ze ging naar Opleidingsinstituut Amice in Barneveld voor een branche-opleiding tot schoonheidsspecialiste. Eén jaar, twee dagen per week. Het roer ging om op allerlei gebieden. Ze had het gevoel dat God de grote regisseur was in haar leven, die haar de weg wees. Iedereen verklaarde haar voor gek toen ze besloot haar huis in Baarn te verkopen en in Barneveld te gaan wonen. Ze voelde zich daar goed in het dorp en de christelijke omgeving. Ze had eigenlijk net besloten dat een man niet in het ideale plaatje hoefde te passen, toen ze prompt tegen Ton aanliep. Ze waren allebei op zoek naar een permanente woonruimte en één en één was twee. Vanwege drie katten, die ook naar buiten gingen  en haar goede gevoel bij Barneveld werd het een mooi huis in Barneveld, waarin natuurlijk een schoonheidssalon kwam. Haar vriend steunde haar in alles en hielp haar zich als ondernemer te ontwikkelen.

Ruimte voor alles

’t Was wel even wennen om op de centen te moeten letten, maar ze had er alle vertrouwen in dat het goed zou komen. Ze had niet direct een volledige werkweek met de salon. En omdat het haar ook leuk leek in een setting te verkeren met collega’s solliciteerde ze op een kleine baan bij zorginstelling Norschoten als administratief medewerker. Tijdens de opleiding tot schoonheidsspecialiste was ze al bij Norschoten geweest toen ze bewoners een gezichts- of handbehandeling gaf tijdens een goede doelenochtend. Ze bedacht samen met een welzijnsbegeleider dat zo’n behandeling meer toegankelijk moest zijn voor de bewoners. Inmiddels had ze na haar opleiding tot schoonheidsspecialist ook de opleiding voor pedicure en de opleiding voor medisch pedicure met succes afgerond. Zowel als medisch pedicure als schoonheidsspecialiste ging ze aan de slag bij Norschoten.

Het leven ziet er nu wel heel anders uit dan voor haar 45ste. Opeens is er ruimte. Ze is penningmeester/secretaris van de Anbos, de branche-organisatie van schoonheidsspecialisten en ze geeft af en toe lessen bij Amice in …- je raadt het nooit – … ondernemersvaardigheden, met o.a. het maken van een balans en verlies- en winstrekening en hoe je verder een ondernemingsplan moet maken. En nu geeft het wél voldoening en plezier.

Dia’s advies

Voor de lezer van dit verhaal wil Dia graag het volgende meegeven: ‘live your dream. Jij voelt het best aan wat het best bij je past. Volg je hart. Laat je niet door anderen van de wijs brengen. Jíj moet het doen!  De beste stuurlui staan aan wal, maar je moet zelf in de spiegel kijken en met jezelf door de deur kunnen’.

Meer weten over Dia: beautysalonbondia.nl

Welkom

Heb je een baan waarin je niet écht gelukkig bent of ben je er ziek van geworden of wil je gewoon eens op zoek naar ander werk? Lees dan bij ‘passieverhalen’ de interviews die ik gehouden heb met mensen die een ‘draai’ in hun loopbaan hebben gemaakt en nu iets doen dat past bij hun passie. Of laat je inspireren door de blogs.

Hulp nodig?

Zelf kun je ook met een beetje lef, inspirerende mensen om je heen en begeleiding van een loopbaancoach een ommekeer in je loopbaan maken en elke dag met plezier naar je werk gaan. Ik wil je daar graag bij helpen. Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op. Na een (gratis) intakegesprek kunnen we samen bepalen hoe het traject eruit gaat zien en maak ik een offerte.

Gegevens

Werkenvanuitpassie.nl
KvK: 72421924