Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Parketteur

We spreken met Gert Kuiper die samen met Nicolette het Parkethuus in Apeldoorn runt.
De gedachte om ooit met Gert over zijn passie voor hout te praten dateert voor ons vanaf oktober 1980, toen legde Gert in ons huis in Apeldoorn een prachtige parketvloer en toen zagen we het al: “Deze man houdt van hout”.

Na het gesprek werd voor ons zijn passie nog wat scherper. Gert:

“Ik houd van hout en vind het mooi om met mijn handen een tastbaar en duurzaam product op te leveren voor onze klanten”.

Hoe is dat zo gekomen, die passie voor hout en parket?
Wat ik me herinner is dat ik als kind al veel knutselde, met hout en ook wel met andere materialen. Werken met mijn handen vind ik nu ook nog steeds erg mooi om te doen.
Mijn opleiding zat niet echt in de richting, na de HAVO, MDS en de NIMA opleidingen ben ik gaan werken bij een drukkerij. Het binnen zitten en geen beeld hebben wat ik opleverde deed me wel wat de das om dus ben ik om me heen gaan kijken. Ik kon gaan werken in een showroom van een Parketwinkel in Tilburg en ben dat gaan doen. De liefde voor hout en parket is daar toen wel begonnen.
Het vak heb ik daarna in de praktijk geleerd van vakbekwame parketteurs uit Doetichem die werken bij een van de oudste parketbedrijven in Nederland.
(Noot van Gert: Inmiddels is er een heuse beroepsopleiding in Nederland bij het ROC Gildevaart in Nieuwegein).

Naast het parket leggen heb je ook nog een eigen zaak met showroom?
Naast de passie voor hout heb ik ook altijd al eigen baas willen zijn. Mijn eigen plan trekken, de dingen aanpakken zoals ik dat wil, dat spreekt me aan. Toch ligt mijn hart vooral bij het met mijn handen werken, het ambachtelijk bezig zijn met vloeren.

Is het geen erg zwaar beroep?
Inderdaad, nou kan ik toevallig wel veel hebben, maar het tillen en zeulen met parket is wel zwaar. Wat goed te doen is als je je aan de regels houdt is het omgaan met stof en de oplosmiddelen in lijm. Dat is allemaal goed beschreven in de zogenaamde OPS wetgeving (ook wel schildersziekte genoemd, staat voor Organisch PsychoSyndroom).
Ik vind het belangrijk om ook morgen nog dit vak te kunnen uitoefenen en draag dus kniebeschermers, oorbeschermers en stofkappen.

Welke talenten heb je nodig voor dit vak?
Het begint met precisie en nauwkeurigheid. Gert laat een foto zien van een vloer waarbij er om een open haard heen een ronding in het parket in gelegd, afgewerkt met een bies. Hierin zijn allemaal heel smalle strookjes parket gebruikt die in facet zijn gezaagd. Het precisie werk komt je tegemoet.
Belangrijk is ook om ruimtelijk inzicht te hebben gecombineerd met een goed voorstellingsvermogen. Dat is heel belangrijk bij het bepalen van de legrichting, de keuze van het materiaal, de keuze van de afwerking en uiteraard het adviseren aan de klant.

Waar haal je je inspiratie vandaan?
Ik laat me inspireren door mooie voorbeelden van vloeren, in bladen, op TV, bij mensen op bezoek en eigenlijk overal waar ik binnenstap gaat mijn eerste interesse uit naar de vloer!

Hoe zie je de toekomst in je vak?
Als het niet al te gek wordt met de huidige recessie wil ik graag de showroom vergroten zodat we meer kunnen laten zien. Het leggen van parket wil ik blijven doen zolang het fysiek nog kan. Prive droom ik wel eens van een eigen huis bouwen in Italië (hierin schijnt de passie opnieuw door: met zijn handen iets tastbaars en duurzaams neerzetten).

Hoe wil je jouw passie doorgeven?
Ik ben beschikbaar voor een gesprek over mijn vak. Meelopen in de praktijk is om veiligheidsredenen niet verstandig. Kijken wat er gebeurt kan natuurlijk wel.

Contactgegevens

Website: www.parkethuus.nl

Welkom

Heb je een baan waarin je niet écht gelukkig bent of ben je er ziek van geworden of wil je gewoon eens op zoek naar ander werk? Lees dan bij ‘passieverhalen’ de interviews die ik gehouden heb met mensen die een ‘draai’ in hun loopbaan hebben gemaakt en nu iets doen dat past bij hun passie. Of laat je inspireren door de blogs.

Hulp nodig?

Zelf kun je ook met een beetje lef, inspirerende mensen om je heen en begeleiding van een loopbaancoach een ommekeer in je loopbaan maken en elke dag met plezier naar je werk gaan. Ik wil je daar graag bij helpen. Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op. Na een (gratis) intakegesprek kunnen we samen bepalen hoe het traject eruit gaat zien en maak ik een offerte.

Gegevens

Werkenvanuitpassie.nl
KvK: 72421924