Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

overstap naar het onderwijs

Een vrouw die als kind al met een enorme wil van alles voor elkaar kreeg, in de politiek stapte en de overstap naar het onderwijs maakte. Ze doceert nu met veel plezier maatschappijleer en geschiedenis  aan het Gymnasium in Apeldoorn. Ik heb het over Corina van der Valk.

Pittige dame

Ik ontmoette Corina terwijl ik met een bordje in de rij voor haar stond te wachten bij een indisch buffet ter ere van het afscheid van een collega van haar op het Gymnasium Apeldoorn.  Het was maar een korte ontmoeting, maar voldoende lang om te ontdekken dat ik hier te maken had met een pittige dame die een belangrijke rol in de maatschappij speelt. Bijna een jaar later had ik een interview met haar, want eerst moest ze al haar tijd besteden aan een studie maatschappijwetenschappen.

Anderen shockeren

Corina was in haar eigen middelbare schooltijd al politiek actief. Ze ging langs de deuren met een petitie tegen kruisraketten. Ze hield zich bezig met de vredesbeweging en anti-apartheid. Ze ging altijd doelgericht haar eigen weg. Ze kon principieel zijn: niet meegaan met een schoolreisje, maar het geld besteden aan Afrika. Ze kleedde zich alternatief en vond het leuk om anderen te shockeren. Ze wilde niet bij een groepje horen.  Haar motto was: als iets je niet zint, dan moet je iets organiseren en zorgen dat je het om kunt buigen. Zo organiseerde ze op de middelbare school een hangplek. De conciërge was tegen, maar ze mobiliseerde troepen en de hangplek kwám er.

Ze wilde alles weten. Hoe bijv. een conflict ontstaat. Ze las alles wat los en vast zat en had op een gegeven moment bijna alle jeugdboeken gelezen die de bibliotheekbus in haar dorp in de collectie had.

Politieke belofte

Ze belandde al snel in de gemeentelijke politiek, nadat ze tijdens haar studie Geschiedenis met haar man van Utrecht naar Vaassen verhuisde.  Ze was de politieke belofte: als jonge vrouw eerst in een steunfunctie van de Pvda en na de studie gemeenteraadslid. Ze was voorzitter van ‘bestuurlijke verandering’, voorzitter van de beroeps- en bezwarencommissie (sociale dienst, WVG, ruimtelijke ordening).  Ze wilde fractievoorzitter worden. Door wat politieke spelletjes lukte dat niet en kwam ze terecht bij de Provincie Gelderland, waar ze 8 jaar deelnam in de rekenkamer en ze woordvoerderschappen deed. Ze werd lijsttrekker en fractievoorzitter.  Maar hoe hoger je komt hoe harder het spel gespeeld wordt. Zij ging voor kwaliteit en niet om mensen te vriend te houden en dit werd het einde van haar tijd bij de Provincie.  Er waren plannen om burgemeester te worden of tweede kamerlid, maar daar is het niet van gekomen. Haar man, dierenarts,  werd getroffen door een beroepgerelateerde ziekte en ze heeft hem lang verzorgd en begeleid. Gelukkig is hij weer grotendeels hersteld.  In die tijd heeft ze ook op alle manieren kennis opgeslurpt. Wachtend tijdens zijn therapieën volgde ze een cursus op de I-pad

Als zij-instromer opleiding volgen

Omdat er in die tijd een tekort aan 1e graads docenten was kreeg ze de gelegenheid om via een samenwerkingsproject van het UWV en hogeschool Windesheim in Zwolle als zij-instromer een opleiding te volgen. Hiermee zou ze het onderwijs in kunnen.   Met wat stages en vervangingen op diverse scholen rolde ze het Gymnasium binnen, waar ze zich met diverse activiteiten onmisbaar had gemaakt. Ze werd docent maatschappijleer/geschiedenis. In de politiek voelde het al goed om kennis over te dragen en in het onderwijs kan dit elke dag.

Jongeren iets meegeven

Ze werkt nu alweer een paar jaar op het Gymnasium. Ze bereidt de leerlingen voor op het wetenschappelijk onderwijs door ze maatschappelijke vraagstukken uit te laten werken. In combinatie met geschiedenis is het prachtig. Ze vindt het leuk om met de leerlingen te discussiëren.
Met jonge mensen omgaan, mensen die in ontwikkeling zijn en in deze fase van hun leven hen iets meegeven, dat is wat haar voldoening geeft. Naast de verplichte stof praat ze met de leerlingen over allerlei maatschappijvraagstukken.  De leerlingen vinden het boeiend en sommigen verdiepen zich uit zichzelf in allerlei zaken en daar geniet Corina mateloos van.

Denk in mogelijkheden

Als ik Corina vraag wat ze de lezer mee wil geven dan zegt ze gelijk dat als je iets persé wilt, dat het dan ook kan. ‘Denk in mogelijkheden en niet in obstakels. Je moet doelgericht werken. En als je weet dat je 3 jaar ergens voor moet gaan, dan doe je dat en bespreek je dat goed met je gezin en andere relaties, omdat je in die tijd andere dingen niet kunt doen’. Ze vindt het zonde als mensen blijven hangen in narigheid van bijv. verkeerde keuzes of financiële problemen.  Er is altijd een uitweg, als je maar hulp vraagt aan anderen.

Leren tot je erbij neervalt

Ik ben erg benieuwd hoe het leven van Corina er over 10 jaar uitziet en of ze dan nog in het onderwijs werkt.  Wat ik zeker weet is dat ze altijd zal blijven leren en kennis vergaren en dit weer aan anderen zal overdragen tot ze erbij neervalt. Ik gun elke leerling Corina als docent.

 

Welkom

Heb je een baan waarin je niet écht gelukkig bent of ben je er ziek van geworden of wil je gewoon eens op zoek naar ander werk? Lees dan bij ‘passieverhalen’ de interviews die ik gehouden heb met mensen die een ‘draai’ in hun loopbaan hebben gemaakt en nu iets doen dat past bij hun passie. Of laat je inspireren door de blogs.

Hulp nodig?

Zelf kun je ook met een beetje lef, inspirerende mensen om je heen en begeleiding van een loopbaancoach een ommekeer in je loopbaan maken en elke dag met plezier naar je werk gaan. Ik wil je daar graag bij helpen. Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op. Na een (gratis) intakegesprek kunnen we samen bepalen hoe het traject eruit gaat zien en maak ik een offerte.

Gegevens

Werkenvanuitpassie.nl
KvK: 72421924