Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Kunstenaar, galeriehouder

Het eerste wat ons opvalt aan de schilderijen van kunstenaar en galeriehouder Mieke Diekmann zijn de cirkels die we daar steeds in terug zien komen. Hierdoor geïntrigeerd willen we meteen weten waar die voor staan.

“Cirkels hebben voor mij een dubbele betekenis. De cirkel staat voor mij voor het leven, het oneindige, doorlopende leven, de ´Circle of life´ dus eigenlijk. Daarnaast staat hij voor mij symbool voor bescherming, in de cirkel kun je veilig jezelf zijn”.

We praten met Mieke in haar atelier in de omgebouwde bakkerij in Loenen. Mieke en haar man Henk hebben deze inspirerende ruimte na een lange zoektocht gevonden en zijn hier nu helemaal op hun plek.

Wil je wat vertellen over die zoektocht naar die geschikte plek?
Het was eigenlijk veel meer dan alleen de zoektocht naar een ruimte of een plek voor mijn hobby, zoals het schilderen ooit was begonnen. Feitelijk is het de uitkomst van een enorme groeistuip die ik doormaakte nadat ik als 40-jarige deel nam aan een workshop aquarelleren. Het hek was compleet van de dam, het was een enorme doorbraak in mijn leven en ik kon niet meer stoppen met schilderen. Als Henk in die tijd thuiskwam van zijn werk en weer een paar schilderijen op de schoorsteenmantel zag staan wist hij het wel weer: ´broodjes vanavond?´.

Waar ik de jaren voor mijn 40-ste altijd bezig was geweest met zorg voor de anderen was het nu de beurt aan mij! Ik ging er dan ook met volle overgave tegenaan, en als ik iets oppak dan doe ik dat ook helemaal. Dat is dan soms wel doodeng, maar ik heb het omarmd en dat heeft me veel gebracht.

Eén van de eerste stappen in mijn nieuwe leven was om als invaller les te gaan geven aan een schildersklasje. Ik werd hiervoor uitgenodigd door een vriend van me en ik had sterk zo iets van ´wat moet ik die mensen nou eigenlijk vertellen?`. Met bonkend hart stond ik voor het groepje en het viel achteraf erg mee. Na deze ´invalbeurt´ werd ik gevraagd om een volledig seizoen als docent te draaien en daarmee begon het bij mij in toenemende mate te kriebelen: Ik wilde een eigen atelier, op een mooiere plek, met meer licht en meer ruimte. Maar dat viel nog helemaal niet mee. Samen met mijn vriend die me destijds ook uitnodigde als invaller hebben we een ruimte kunnen huren aan de Condorweg in Apeldoorn. Daar heb ik heerlijk gewerkt en na een aantal jaren waren er ook al 3 lesgroepen waardoor ik mezelf ook aardig kon bedruipen.
Na verloop van tijd werden de ruimte´s aan de Condorweg door veel meer bedrijven gebruikt, en kreeg ik sterk de behoefte aan rust en eigenlijk de diepe wens om een buitenhuis met atelier te hebben. Deze zoektocht zou jaren duren en nog een andere wending krijgen…..

Ik raakte namelijk betrokken bij de Expositie ‘De Kunst van het Wonen’ in Villa Arena in Amsterdam. Samen met een nicht van Henk heb ik de 1100m2 expositieruimte ingericht voor 25 kunstenaars die daar hun werk konden exposeren. Naast schilderijen, brons en andere objecten werden er ook demo’s gegeven. Er kon ook zelf worden geschilderd of onder begeleiding aan hout gewerkt. Dat was een enorme klus waar ik veel van heb geleerd. Het belangrijkste was dat het mijn beeld over mijn toekomstige ´plek´ nogal drastisch beïnvloedde. De zoektocht naar een huisje buiten met een atelier verschoof hierdoor naar het vinden van een ruimte waarin zowel gewoond en gewerkt kon worden, maar waar ook exposities gehouden konden worden.
Ik stond op de drempel van mijn volgende stap: Galeriehouder.

Hierna was het niet meer zo erg moeilijk. Ik had al een keer de oude bakkerij in Loenen gezien en het was een kwestie van de financiën rond krijgen, wat uiteindelijk goed lukte.
Na de nodige verbouwingen, geregel met de instanties en het krijgen van de nodige vergunningen kon ik van start op deze nieuwe plek, in mijn nieuwe bedrijf:

Galerie ’t Arthuus te Loenen

gevel 't Arthuus Loenen

Je bent dus galeriehouder, schilder en geeft ook nog schilderles, is dat wel te combineren?
Ik geniet daar elk moment van de dag van. Het is een enorm druk bestaan, ook omdat ik heel veel leuk vindt en dus ook veel zelf doe.

(noot van de schrijver: Mieke heeft haar grote achtertuin omgetoverd tot een imposante beeldentuin waarbij ze er niet voor uit de weg ging om zelf de nodige muurtjes te metselen).

Maar mede door de hulp van mijn man Henk, die de website en de administratie voor zijn rekening neemt en mensen in de expositieruimte ontvangt, lukt het me prima om 6 lesgroepen en schilderworkshops te draaien, de galerie 3 dagen in de week open te hebben en om een expositie in Radio Kootwijk te organiseren. Daarnaast onderhoud ik veel contacten met exposanten en schilder ik zelf natuurlijk ook nog veel.

Dat klinkt als genieten, als echte passie?
Inderdaad, ik zou niet anders willen, het brengt me heel veel:

Het is mijn passie om te creëren, vanuit mezelf en met mijn eigen handen.
Schilderen blijft daarbij toch wel het allermooiste!

Vertel eens wat meer over je passie voor het schilderen!
Om te beginnen heb ik de liefde voor het schilderen van mijn vader geërfd. Ik herinner me dat de kamer waar hij schilderde dicht ging als hij ging schilderen, dat wilde hij op zichzelf doen, in een door hem zelf gecreëerde sfeer. Heel persoonlijk dus. Dat is iets wat ik wel in mezelf herken, ik schilder ook graag in mijn eentje, in alle rust, niemand om me heen. De mooiste momenten zijn die waarin de inspiratie vrijelijk kan stromen, als ik heerlijk ontspannen ben, vaak ´s avonds na het eten en een glas wijn, dan ga ik naar mijn atelier en pak één van de doeken waar ik de vorige dag mijn kwasten op heb afgestreken. Welke ik pak is afhankelijk van mijn stemming en kan ik niet beredeneren, dat gebeurt gewoon. Ik heb dan ook nog geen idee wat er geschilderd gaat worden, dat dient zich aan als ik bezig ben. Op een moment herken je iets op het doek, iets wat aanspreekt, iets wat gekoppeld is aan een herinnering, aan iets wat je bezighoud of iets wat doorgewerkt moet worden…. en begint het te stromen.

Er zit dus altijd iets van mezelf in, iets wat ik heb meegemaakt of gezien, iets wat me geraakt heeft. Geregeld komen er Afrikaanse beelden naar voren. De olifant en de kracht die daarbij hoort, maar ook de enorme kracht die Afrikaanse vrouwen laten zien spreekt me enorm aan, en dat zie je dus terug. In het begin van mijn schilderscarrière kwamen er bijvoorbeeld veel vogels op het doek, ongetwijfeld een uiting van de vrijheid en de ruimte die ik nodig had, zocht en vond.

Werkt dat altijd zo op deze manier?
Uiteraard lukt het niet altijd. Soms worstel je enorm met de compositie of met jezelf. Dan zit er iets in de weg, een emotie, een onverwerkt stuk in jezelf en dan kan het soms maanden duren voor ik een schilderij weer oppak en af maak.

Waardoor word je in je schilderen geïnspireerd?
Ik haal mijn inspiratie vooral uit mezelf. Ik heb wel boeken van bijna alle bekende schilders en stromingen, maar mijn mooiste schilderijen ontstaan van binnenuit. Het verhaal wat er dan in zit houd ik meestal voor mezelf. Ik kies een neutrale titel voor een doek en laat het aan de toeschouwer om er hun eigen verhaal in te ontdekken.paarden op de vlucht Mieke Diekmann

Hoe komt je passie tot uiting in je andere activiteiten?
Als docent vind ik het prachtig om mijn cursisten steeds een stapje verder te brengen in hun manier van creëren. Dat is een langdurig proces maar ik doe dat met veel toewijding. De ervaring leert dat iemand een persoonlijke stijl ontwikkelt na zo´n 8 á 9 jaar en ik vind het boeiend om daar mijn rol in te mogen spelen.
Als galeriehouder ben ik vooral bezig om al dat moois van mijn exposanten onder de aandacht te brengen bij mensen die de expositie bezoeken. Ik ga dan graag met hen in gesprek over wat hun wel of niet raakt in een schilderij of een beeld.

Je maakt ook bronzen beelden tegenwoordig?
Inderdaad, de afgelopen jaren ben ik daar ook mee bezig. In tegenstelling tot schilderen laat ik me hier inspireren door vormen die ik ergens zie, in de natuur, een tak bijvoorbeeld en daar ga ik dan mee aan de slag.

Werk je ook in opdracht?
Dat doe ik wel, maar dat vind ik niet altijd gemakkelijk. Als ik het doe wil ik de mensen leren kennen. Ik ga dan ook bij ze op bezoek en proef de sfeer en probeer uit te vinden wat hen bezig houdt. Als dat helder is dan kan ik er wat mee, anders wordt het moeilijk.

Welke kwaliteiten of talenten heb je nodig voor dit vak?
De ondernemer in mij moet het hebben van kwaliteiten als organiseren en gestructureerd kunnen denken. Dat lukt me heel goed, ik maak ook overal aantekeningen van en werk dat goed uit. Overzicht houden op alles wat er gebeurt en op een bepaald moment moet gebeuren is ook een tweede natuur geworden.
Als schilder gaat het om heel andere dingen, daar gaat het natuurlijk om het nodige talent, maar veel meer dan dat om het vermogen te hebben of te ontwikkelen om creatief vanuit je kern te kunnen zijn. Dat betekent vooral je gevoel toelaten en dat laten zien, je kwetsbaar durven opstellen dus.

Wat haal je uit het lesgeven in je workshops?
Naast voldoening, mooie contacten (vaak langdurig) en veel plezier met elkaar merk ik dat ik mezelf ook steeds weer verder ontwikkel in mijn creatieve proces. Dat gaat dan soms over nieuwe technieken maar heel veel over mijn eigen ontwikkeling als mens en schilder.

Doorgeven?
Ik ben in voor een afspraak om over mij en mijn werk te vertellen, geïnteresseerden kunnen meelopen in het atelier of op de expositie.

daydream Mieke Diekmann

 

Contactgegevens

Mieke Diekmann

Website: www.arthuus.nl en www.miekediekmann.nl

Email: info@arthuus.nl

 

 

 

Welkom

Heb je een baan waarin je niet écht gelukkig bent of ben je er ziek van geworden of wil je gewoon eens op zoek naar ander werk? Lees dan bij ‘passieverhalen’ de interviews die ik gehouden heb met mensen die een ‘draai’ in hun loopbaan hebben gemaakt en nu iets doen dat past bij hun passie. Of laat je inspireren door de blogs.

Hulp nodig?

Zelf kun je ook met een beetje lef, inspirerende mensen om je heen en begeleiding van een loopbaancoach een ommekeer in je loopbaan maken en elke dag met plezier naar je werk gaan. Ik wil je daar graag bij helpen. Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op. Na een (gratis) intakegesprek kunnen we samen bepalen hoe het traject eruit gaat zien en maak ik een offerte.

Gegevens

Werkenvanuitpassie.nl
KvK: 72421924