Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Edelsmid

In de winkel van edelsmid Cees de Vries en zijn vrouw Helga hebben we gesproken over het bijzondere ambacht van goudsmid. In het gesprek legt Cees uit wat het fijne verschil is tussen goudsmid, zilversmid en edelsmid. Een zilversmid is inmiddels een uitstervend beroep waarvan de opleiding ook gaat stoppen. De zilversmid maakt drinkbekers, veel gegoten zilverwerk voor bijvoorbeeld in kerken. Een goudsmid werkt met goud en zilver maar dan in de hoek van sieraden of kleine gebruiksvoorwerpen. Een overkoepelende naam voor een zilver- of goudsmid is dan weer edelsmid.
Wat vind je boeiend aan je vak?
Van jongs af aan wilde ik al twee dingen: Iets creatiefs met mijn handen doen én een eigen zaak beginnen. Op de middelbare school kreeg ik een beroepskeuzeboekje in handen waar wat over goudsmeden in stond en dat trok me wel. Ik heb de opleiding Edelsmeden gevolgd aan de vakschool in Schoonhoven en wat ik mooi vind is de integratie tussen de techniek (wat kun je wel en niet met het metaal) en de creatieve kant van het verhaal.
Nu ik met mijn vrouw mijn eigen zaak heb vind ik het boeiend om zelf sieraden te ontwerpen, ze dan te maken en te zien of daar belangstelling voor is. Onze smaak is redelijk modern, strak en wordt gekenmerkt door eenvoud.
Een eigen zaak is ook boeiend vanuit het gegeven dat het veelomvattend is, van inkopen, administratie doen, reclame maken, klanten adviseren, reparatiewerk tot eigen sieraden maken.
Wat is je passie daarbij?
Mijn passie zit feitelijk in de combinatie van techniek, creativiteit en het genoegen wat zit in het feit dat een klant met iets moois de winkel uitgaat en dat met plezier draagt:
“Mooie sieraden of voorwerpen maken van edelmetaal waar onze klanten plezier aan beleven”.
Een voorbeeld hiervan is om van oude sieraden weer iets geheel nieuws maken. Het is toch prachtig als een compleet gezin na het overlijden van een dierbare met een doos vol oude sieraden langs komt en ik daarmee voor alle gezinsleden een mooi sieraad kan maken!
In 2006 heb ik een speciaal sieraad mogen maken, de Wilhelminaring 2006. Deze ring is verbonden aan de oeuvreprijs voor Nederlandse beeldhouwkunst die in dat jaar is toegekend aan kunstenares Maria Roosen. Voor mij was dat een ´open´ opdracht, ik wist niet of het voor een man of een vrouw was. Dat gaf er wel een speciaal tintje aan.
Welke talenten zijn belangrijk voor dit vak?
Om te beginnen is het wel handig als je niet één, maar twee rechter handen hebt. Het is een ambachtelijk maar ook zeer handmatig vak. Het solderen van verbindingen bijvoorbeeld vraagt naast veel technische kennis en inzicht over smeltpunten van de verschillende metalen en het soldeersel ook een zeer vaste hand.

Wat ik al eerder zei is de combinatie van technisch inzicht en creativiteit van belang. Het één beïnvloedt het ander. Vanuit de technische kennis van de edelmetalen kun je creëren, vanuit de creativiteit kun je op de juiste manier vorm geven aan je creatie.
Omgaan met klanten is uiteraard ook een vak apart. Het verkopen van sieraden of trouwringen heeft ook veel advieswerk in zich en goed kunnen ´pakken´ wat de klant precies bedoelt.
Waardoor word je geïnspireerd?
Een belangrijke inspiratiebron is de oudheid. Vol bewondering kijk ik naar bijvoorbeeld de mooie halskettingen van de oude farao´s uit Egypte. Ik vraag me dan af hoe ze dat destijds hebben kunnen maken. De vorm, eenvoud en elegantie spreken me daar zeer in aan.Cees de Vries 2
Hoe inspireer jij op jouw beurt weer anderen?
Ik geef al ruim 40 jaar les (1 avond per week) aan het creatief centrum in Harderwijk waar de deelnemers sieraden maken. Met mijn geduld en mijn ervaring met de combinatie creatief en techniek kan ik deze mensen begeleiden in het iets moois maken wat van henzelf is. Mijn uitgangspunten hiervoor zijn: doen en proberen. Niet te lang naar een schetsje staren maar gewoon maar proberen en dan ervaren hoe de verschillende edelmetalen zich gedragen.
Doorgeven?
Als mensen interesse hebben voor dit vak of edelsmid willen worden zijn ze welkom om me te benaderen. Ik kan werk laten zien en vertellen over hoe je edelsmid wordt en wat daarvoor nodig is.
Contactgegevens?
We zijn bereikbaar via onze website: www.CeesdeVriesedelsmid.nl

Welkom

Heb je een baan waarin je niet écht gelukkig bent of ben je er ziek van geworden of wil je gewoon eens op zoek naar ander werk? Lees dan bij ‘passieverhalen’ de interviews die ik gehouden heb met mensen die een ‘draai’ in hun loopbaan hebben gemaakt en nu iets doen dat past bij hun passie. Of laat je inspireren door de blogs.

Hulp nodig?

Zelf kun je ook met een beetje lef, inspirerende mensen om je heen en begeleiding van een loopbaancoach een ommekeer in je loopbaan maken en elke dag met plezier naar je werk gaan. Ik wil je daar graag bij helpen. Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op. Na een (gratis) intakegesprek kunnen we samen bepalen hoe het traject eruit gaat zien en maak ik een offerte.

Gegevens

Werkenvanuitpassie.nl
KvK: 72421924