Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Duikschool Casa Buceo op La Palma

Bij het googelen op ‘duiken op La Palma’ vonden we de duikschool op La Palma van Nanneke Boers en Joost Claassen. De duikschool heet Casa Buceo en is gevestigd in Los Llanos. Eigenlijk wilden we snorkelen maar Nanneke haalde ons over om het duiken te gaan ervaren. Onder deskundige leiding hebben we de prachtige onderwaterwereld mogen zien. Ik vroeg me af hoe Nanneke en Joost ertoe gekomen waren om een duikschool te gaan beginnen op La Palma.  Een aantal weken later heb ik Nanneke geïnterviewd.

De liefde voor het water komt bij Nanneke vandaan. Haar vader, die lang gevaren heeft, bracht de liefde voor de oceaan bij haar over als zij tijdens de familievakanties snorkelden. Toen ze na de Havo vijf maanden in Australië doorbracht werd ze gegrepen door het duiken.

Verliefd op La Palma

Ze voltooide de SPH-opleiding en ging aan het werk. In 2001 ontmoette ze Joost bij een voetbalclub. Zij was toen  trajectbegeleider bij vluchtelingen, in de buurt van Amsterdam en hij had een baan in de ICT in Amersfoort.  Joost maakte een website voor  het bedrijf van een vriend die naar La Palma was geëmigreerd. Ze brachten een vakantie door op La Palma en werden verliefd op het eiland. De temperatuur, de mentaliteit (relaxed, eilands, af en toe wereldvreemd) van de Palmeroos, de vakantiesfeer, rust. ‘Het is er gewoon heerlijk’, zegt Nanneke.

Toen ze elkaar leerden kennen had Joost nog niets met duiken. Zijn sport was voetballen en hardlopen. Nanneke gaf hem met een verjaardag een introductieduik cadeau en hij ging ook voor de bijl.  Ze begonnen te dromen. Het plan om een divemastersopleiding te starten werd gemaakt. Ze gingen niet over één nacht ijs. Na 1 ½ jaar gingen ze naar La Palma en 5 jaar later zijn ze pas geëmigreerd. Het werd sparen, zoeken naar een pand, veel contacten leggen, maar intussen waren ze al met duiken bezig. Op La Palma was er nog geen Nederlandse duikschool.  Het was nog een kunst om het bedrijf te runnen. De crisistijd hielp niet mee. Mensen die bij hen een divemastersopleiding deden bleven als personeel. Ze werkten dan een zomer lang voor kost en inwoning. Gaandeweg de jaren werd het drukker en ze groeiden uit het pand.  Ze hebben nu een prachtig pand met een terras in het hart van Los Llanos, waar ze ook drankjes en hapjes serveren.

Duikschool runnen, hoe doe je dat?

Het is nu van belang dat Joost en Nanneke ervoor zorgen dat ze het werk en privé goed in balans houden. Ze willen én het bedrijf goed runnen, maar ook tijd genoeg voor elkaar hebben en ook nog samen duiken. De zaak is dagelijks open, maar ze nemen wel allebei een dag vrij in de week. Een goede taakverdeling is belangrijk. Joost werkt veel achter de schermen. Hij doet het onderhoud van het duikmateriaal, technische zaken en netwerken. Zij doet het directe klantcontact en regelt alle duiklessen. Het duiken heeft veel sociale kanten. Elke dag gaan ze weer met andere mensen om. Het geeft voldoening omdat ze mensen het duiken of snorkelen laten ervaren en daarbij het gevoel over kunnen brengen dat het goed is voor mensen. Daarbij vinden Joost en Nanneke veel voldoening  in het zelf kunnen duiken en het wonen op het eiland.casa buceo La Palma

Het blijft spannend hoe het verder zal gaan. 1 keer per 5 jaar staan ze stil bij hun situatie. Nu, met het nieuwe pand, gaan ze in ieder geval weer 5 jaar door. Ze beseffen dat als ze het bedrijf door willen zetten ze niet alle dagen kunnen duiken omdat het fysiek zwaar is (meestal 3 x p dag). Geestelijk is het ook heel zwaar. ‘Je bent heel verantwoordelijk voor mensen. Je neemt ze mee in een situatie, waarbij ze hun leven in jouw handen leggen. Het is heel intensief’.

Ze voelen zich geen Palmera of Spanjaard, maar terugkeren naar Nederland zal niet meer gebeuren.  Ze zijn teveel één met het eiland. Nanneke volgt wel wat er in Nederland gebeurt o.a. door Facebook te delen met Nederlandse mensen.

Nanneke en Joost komen niet vaak in Nederland. Om familie en kinderen (van Joost) te ontmoeten wordt er ergens in Europa een familievakantie georganiseerd.

Ik vraag aan Nanneke of ze nog een boodschap heeft voor de lezer van dit passieverhaal. Ze haalt een uitspraak van Joost aan: ‘het is niet knap om te gaan maar knap om te blijven. Je moet rekening houden met heimwee, zaken die met familie in het thuisland gebeuren’.

Neem de tijd

Nanneke: ‘Als je ergens voor gaat, geef jezelf dan de tijd. De voorbereiding is misschien nog niet zo belangrijk, maar neem de tijd! (voor hen gold dat ze in Nederland banen hebben opgezegd en het huis hebben verkocht). Bedenk wat het ergste is wat er kan gebeuren als het niet lukt of bedenk wat het ergste is als je het niet gaat doen.  Als je daarvan de consequenties kunt aanvaarden, moet je het gewoon doen.  Geloof in jezelf, dat is nodig bij iedere stap die je zet. Als je iets vanuit passie doet, je gelooft in jezelf én je doet waar je goed in bent en wat je leuk vindt dan komt het goed. Je moet je niet laten leiden door wat andere mensen ervan denken’.

 

Als je Joost en Nanneke wilt volgen kijk dan op www.casadebuceo.nl of op Facebook bij casa de buceo.

Klik hier om  filmpjes van het duiken te bekijken.

 

 

Welkom

Heb je een baan waarin je niet écht gelukkig bent of ben je er ziek van geworden of wil je gewoon eens op zoek naar ander werk? Lees dan bij ‘passieverhalen’ de interviews die ik gehouden heb met mensen die een ‘draai’ in hun loopbaan hebben gemaakt en nu iets doen dat past bij hun passie. Of laat je inspireren door de blogs.

Hulp nodig?

Zelf kun je ook met een beetje lef, inspirerende mensen om je heen en begeleiding van een loopbaancoach een ommekeer in je loopbaan maken en elke dag met plezier naar je werk gaan. Ik wil je daar graag bij helpen. Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op. Na een (gratis) intakegesprek kunnen we samen bepalen hoe het traject eruit gaat zien en maak ik een offerte.

Gegevens

Werkenvanuitpassie.nl
KvK: 72421924