Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Dagelijks contact met mensen van 0 tot 100 is superleuk

Het werk waarin Marcel Bakker zo’n 12 jaar geleden terecht kwam levert hem dagelijks contact op met mensen van 0 tot 100. Dat vindt hij superleuk. Mooie dingen bereiken met moeilijk opvoedbare kinderen, het spelletje ‘deze vuist op deze vuist’ spelen met een kind met het syndroom van down, voorlezen voor kleuters, maar ook klierende jongeren op een positieve manier tot de orde roepen. Dát is wat Marcel graag doet. Hij is écht een mensen-mens en kijkt altijd naar het mooie en goede in mensen.

Marcel werkt de laatste jaren als medewerker jeugd, activiteiten en tentoonstellingen bij CODA in Apeldoorn. CODA staat voor Cultuur Onder Dak Apeldoorn en heeft momenteel drie poten: bibliotheek, museum en archief. Zijn functie is vol afwisseling. Met name op de jeugdafdeling van de bibliotheek adviseert hij bezoekers, zorgt dat de boeken geordend staan, doet administratie en handhaaft de orde in de bibliotheek. Daarnaast draagt hij de zorg voor kunsttransporten voor het museum.

Werken in het lab

Na de opleiding Agogisch werk en een korte militaire diensttijd belandde Marcel via een jeugdwerkplan bij Royal Talens. Een bedrijf dat ruim 120 jaar geleden begon als fabriek voor ’verf, lak en inkt’ en nu kunstschilders en hobbyisten wereldwijd voorziet van schildermateriaal. Vele jaren werkte hij er als laboratoriummedewerker. Hij deed o.a. kwaliteitscontroles van pigmenten en halffabricaten. Zeer belangrijk en precies werk want de meest geringe afwijking kan problematisch zijn voor de gebruiker. Hij werkte met productspecialisten en ingenieurs. Zo droeg hij o.a. bij aan de ontwikkeling van waterverdunbare olieverf. Deze verf was een enorme doorbraak in de kunstenaarswereld. Na 17 jaren dienstverband reorganiseerde Royal Talens en het bleek dat hij één van de laatst binnengekomen medewerkers was. In de werkloosheidsperiode die volgde liep Marcel mee als onderwijsassistent op een school voor speciaal onderwijs en hielp bij activiteiten in een instelling voor gehandicapten. Daar merkte hij opnieuw dat zijn hart ligt bij de kwetsbare mens.

Bijzondere switch

Omdat Marcel altijd al graag in de bibliotheek kwam solliciteerde hij op een vacature bij de bibliotheek Apeldoorn voor het filiaal Zevenhuizen en werd aangenomen. Eén man in een groepje vrouwen was wel even wennen (‘voor de vrouwen’ zegt Marcel). Toen het filiaal werd gesloten kreeg hij een functie in de Centrale bieb in Apeldoorn en hij ‘overleefde’ een paar reorganisaties. Hij werkt inmiddels voor bijna alle bedrijfsonderdelen van CODA. Omgaan met mensen in allerlei situaties. Dat wat hij leerde bij de opleiding Agogisch werk kan hij eindelijk in de praktijk brengen.

Het werk is veelzijdig en er is altijd reuring met zoveel verschillende mensen. Elke dag geniet Marcel van wat hij doet.Tot dit interview heb ik zelf nooit geweten wat er allemaal in zo’n gebouw gebeurt. Je denkt bij een bibliotheek al gauw aan rust, maar dat is niet altijd waar. Soms wordt er op klaarlichte dag een computer gestolen, wordt een geldautomaat op een toiletdeur gesloopt of proberen jongeren de biologieles in een studieruimte of toilet in praktijk te brengen. Het is een openbare ruimte, droog, warm, gratis wifi. Ook een fijne plek voor bijv. een groep jonge moeders om elkaar te ontmoeten.Marcel is al jaren voorzitter van de Ondernemingsraad bij CODA en ook dat vindt hij prachtig werk. De OR wordt serieus genomen en je weet meer over wat er speelt in de organisatie.

Marcel doet niet aan carrièreplanning. Hij ziet zichzelf nog lange tijd aan CODA verbonden en geniet naast zijn werk  van alle leuke dingen die hij in zijn privétijd doet. Drummen bij een band The Lot, muziek luisteren, lezen en echtgenoot en vader zijn.

De boodschap van Marcel aan de lezer is:  zorg dat je plezier in je werk hebt. Hijzelf wil niet gaan voor het grote geld, maar voor het dagelijks werkplezier.

Wil je meer weten van Marcel over zijn werk of wil je reageren op dit passieverhaal? Vul dan onderstaand formuliertje in.

Welkom

Heb je een baan waarin je niet écht gelukkig bent of ben je er ziek van geworden of wil je gewoon eens op zoek naar ander werk? Lees dan bij ‘passieverhalen’ de interviews die ik gehouden heb met mensen die een ‘draai’ in hun loopbaan hebben gemaakt en nu iets doen dat past bij hun passie. Of laat je inspireren door de blogs.

Hulp nodig?

Zelf kun je ook met een beetje lef, inspirerende mensen om je heen en begeleiding van een loopbaancoach een ommekeer in je loopbaan maken en elke dag met plezier naar je werk gaan. Ik wil je daar graag bij helpen. Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op. Na een (gratis) intakegesprek kunnen we samen bepalen hoe het traject eruit gaat zien en maak ik een offerte.

Gegevens

Werkenvanuitpassie.nl
KvK: 72421924