Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Afrika reisconsulent, wildlife photographer-filmer

Tussen twee Afrika reizen in hebben we gesproken met Jos van Bommel, een gepassioneerd Afrika consulent en Wild Life Photographer & filmer, waarvan we alles wilden weten over de carrièreswitch die hij de afgelopen jaren maakte.
Hoe ben je zo in dit boeiende werk terechtgekomen?
Ik had het na een carrière als salesmanager in de biochemische industrie niet meer naar mijn zin. Ik miste het ‘echte’, de beleving en het ging uiteindelijk vooral om geld. Op aanraden van mijn schoonmoeder ben ik met mijn vrouw Yvette in 2000 voor het eerst naar Afrika geweest. In het Krugerpark raakten wij verliefd op dit prachtige land, het wild en de mensen. Gedurende de laatste paar dagen hadden we een hele goede gids die veel vertelde over de natuur en over de dierenwereld. Het kon niet bij één keer blijven en een jaar later hebben we een 10-daagse Ranger training gevolgd. We leerden alles over roofvogels, slangen, leeuwen, olifanten maar ook over 23 soorten bomen die we overigens, vanwege het seizoen zonder blad, maar moeilijk uit elkaar konden houden. Daarna wisten we ook wat de lokale mensen met die bomen konden doen, hoe zij ze konden gebruiken.
Een vooAfrikaspecialist Bommenrbeeld is de maroela boom, ook wel “Tree of Life” genoemd, die voor veel verschillende doeleinden wordt gebruikt: De wortels bevatten water, de pitten van de vruchten olie en de binnenkant van de bast is een bloedstelpend middel.
Op een gegeven moment kwam ik erachter dat ik meer wist van Afrika dan degene die mij de reizen verkocht en ben ik zelf via internet gaan boeken. Dat was vaak behoorlijk ingewikkeld en ik heb daar veel van geleerd. Informatie op internet is vaak niet betrouwbaar of onvolledig.
Ik haal mijn voldoening uit het feit dat mijn klanten de mooiste ervaring beleven, eigenlijk zoals ik het zelf ook zou willen, of beter.
Wat heeft dit voor jou opgeleverd?
Naast een diep respect voor de overweldigende natuur en de beesten die hierin leven heb ik veel gevoel ontwikkeld voor de mensen en de manier waarop zij in dit land leven. Ik kan nu veel meer op mijn instinct vertrouwen, iets wat de Afrikaners als vanzelf doen. Ik ruik beter, hoor beter en zie beter als ik door het Afrikaanse land loop. Dan weet ik dat het geritsel betekent dat er een slang wegschiet of dat de roep van een vogel een alarmsignaal betekent.
Een concrete opbrengst is dat ik na deze training als gids groepen mag begeleiden in het Krugerpark, en dat komt mooi uit voor mijn programma’s.
Wat biedt je eigenlijk aan?
Vanuit mijn ervaring en passie voor Afrika wil ik mijn passie voor het wild, de mensen en het land delen met mensen die naar Afrika willen reizen. Boeiend vind ik het ook om de ervaring vast te leggen op foto en of film. De laatste jaren heb ik me ontwikkeld tot een heuse Wild Life Photographer en Filmer zoals dat in het safari-jargon heet.
Voor mijn klanten betekent het dat ik een compleet aanbod kan leveren:
• Reisadvies: Op basis van de behoeftes van klanten maak ik een op maat gemaakt reisadvies wat mensen zelf kunnen boeken via internet of bij mij.
• Fotografie groepsreizen of 1 op 1-trainingen
• Om klanten voor te bereiden op de safari’s en het vastleggen daarvan op beeld bied ik een workshop aan waarin ik vanuit mijn eigen ervaring de mensen voorbereid op fotograferen of filmen.
• In het repertoire zijn ook een aantal kant-en-klare reizen beschikbaar, met een absolute Afrika beleving.
• Begeleiden van grotere groepen waarbij ik zelf als gids meega.
• “First hand knowledge” over wild en de locaties waar en hoe je wild kunt zien.
Kun je jouw passie nog wat verder toelichten?
Jos laat trots wat fotoboeken zien van zijn reizen door Afrika. De fotoreportage over het Tiger Conservation Project van John Varty laat zien waar het echt over gaat: Liefde voor de dieren en het inleven in hun wereld. Jos wijst op een prachtige foto van een bijna wit tijgerjong, “Die daar, die heeft het grootste hart”.
Twee passie’s komen bij elkaar: Afrika echt beleven en vastleggen in prachtige beelden.
Hoe ziet een safari dag in Afrika er uit?
Een goede safari begint al de dag ervoor. Voorbereiding van de trip, de foto- en videospullen checken en klaar maken, op tijd naar bed en dan de volgende dag om 5 uur wakker worden om rond 6 uur in de wagen te stappen. Met een spoorzoeker en een gids op zoek naar bijvoorbeeld een luipaard, één van de Big 5 die je niet zomaar tegen het lijf loopt. Jos vertelt over een safari waarin een luipaard vlak langs de wasafarigen liep en een van de deelneemsters zo ontroerd was dat ze helemaal vergat foto’s te maken, ondanks dat ze de camera ready-to-shoot voor zich had.
Een safari-rit duurt ongeveer tot 10 uur ’s morgens, heerlijk ontbijten en dan het fotomateriaal bekijken, beoordelen en backuppen, klaar voor de volgende shoot aan het einde van de dag.
Rond 4 uur ’s middags gaan we weer op pad tot een uur of acht en herhaalt zich het spel.

Bijzonder vindt Jos nog het effect van de natuur en het wild op de deelnemers op een safari. Vaak toch mensen die elkaar nauwelijks kennen en die, geraakt door de natuur en een gevoel van nietigheid door het wild, zich openen en in hun ziel laten kijken. Met als gevolg diepgaande gesprekken en een vriendschap die een op zijn minst een paar dagen duurt.
Kun je nog wat meer vertellen over je belevingen in Afrika?
Om mensen blijvend goed te kunnen adviseren ga ik regelmatig (2 á 3 keer per jaar) naar Afrika om zelf weer op safari te gaan, lodges te ervaren en vooral ook de mensen die in die lodges werken mee te maken. Ik vind het belangrijk dat het een fair-deal is: een goede prijs voor een lodge waar het personeel goed betaald en behandeld wordt. Ook de gidsen en spoorzoekers wil ik echt leren kennen en daarom ga ik met die mannen op pad. Op een dag volgden we het spoor van een groep leeuwen. “We zijn ze kwijt”, verzuchtte ik toen we bij een rotspartij waren aanbeland,”geen sporen meer te zien”. De Afrikaanse spoorzoeker wees op nauwelijks zichtbare zandresten, “Daar liepen ze een uur geleden Jos!”. Zand wat door de dauw van het gras aan de poten van de leeuwen was blijven plakken was door de warmere rotsen weer losgelaten en gaf aan waar ze gelopen hadden.
In contact zijn met deze overweldigende natuur en dieren ‘raakt’ op een emotionele laag, voegt Yvette nog toe aan het gesprek. Ook zij is zeer gepassioneerd door Afrika en kan het niet laten, om gedreven door die passie, Jos aan te vullen in zijn verhaal.

Welke kwaliteiten – talenten spelen een rol?

In ons gesprek was het ons al duidelijk geworden dat een belangrijke eigenschap van Jos leergierigheid was. Het woord leren kwam regelmatig terug en Jos verteld ons welk boek hij op het nachtkastje heeft liggen: “Beat about the bush, birds” en “The Safari Companion”.
Interesse, nieuwsgierigheid, liefde voor mensen en van avontuur houden zijn onontbeerlijke elementen om op deze manier te leven. Daarnaast is het van belang om het Engels goed te beheersen. Natuurlijk is het belangrijk om te kunnen gaan met moderne media, maar het interpreteren van informatie op internet is nog belangrijker. Ik let dan vooral op dingen die niet worden vermeld op websites maar die wel van belang zijn voor de bezoeker van een lodge of een wildgebied.
Waardoor word jij, behalve door Afrika, nog meer geïnspireerd?
Omdat ik weinig echte boeken lees of films kijk haal mijn inspiratie vooral bij mensen weg. Elmon Mhlongo is een Shangaan tracker en een van mijn beste vrienden. Hij kan niet lezen of schrijven, maar is een man met een ongelooflijke kennis van de bush. Omdat hij nooit naar school is geweest is zijn motto: “The bush is my classroom and the animals are my teachers”. Zijn grote passie is: luipaarden, hij is een van de beste “trackers” van de wereld en is zelfs in het Amazone woud geweest om jaguars (een broertje van luipaarden) te tracken. Het is een man die zijn hele leven dicht bij de natuur heeft geleefd.

Een andere vriend, John Varty, is wildlife filmer en lodge eigenaar in Sabi Sand. Hij heeft zich tot doel gesteld om de tijger van uitsterven te behoeden en is daarom in Afrika een tijger conservatie project gestart. Hij is een man met visie en passie voor de natuur en een van ‘s werelds beste “Big cat” experts. Ook hij is opgegroeid in de Afrikaanse bush.
Elmon en John hebben samen meer dan 50 natuurfilms gemaakt en hebben samen een paar nachten in de gevangenis doorgebracht tijdens Apartheid omdat ze weigerden om in gescheiden hotels te slapen. De band tussen deze 2 mensen is zeer sterk en de avonturen die ze samen hebben meegemaakt zijn bijna om jaloers op te worden.
Contactgegevens
Jos van Bommel: email: jos@vanbommelsafaris.com
Websites: www.vanbommelsafaris.com

Welkom

Heb je een baan waarin je niet écht gelukkig bent of ben je er ziek van geworden of wil je gewoon eens op zoek naar ander werk? Lees dan bij ‘passieverhalen’ de interviews die ik gehouden heb met mensen die een ‘draai’ in hun loopbaan hebben gemaakt en nu iets doen dat past bij hun passie. Of laat je inspireren door de blogs.

Hulp nodig?

Zelf kun je ook met een beetje lef, inspirerende mensen om je heen en begeleiding van een loopbaancoach een ommekeer in je loopbaan maken en elke dag met plezier naar je werk gaan. Ik wil je daar graag bij helpen. Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op. Na een (gratis) intakegesprek kunnen we samen bepalen hoe het traject eruit gaat zien en maak ik een offerte.

Gegevens

Werkenvanuitpassie.nl
KvK: 72421924