Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Na drie opleidingen de echte draai gevonden

Na VWO-onderwijs altijd een universitaire opleiding doen? Annika dacht dat het zo hoorde, maar kwam tot andere inzichten.  Na drie opleidingen heeft ze pas echt haar draai gevonden.

Universitaire opleiding na VWO

Annika van den Berg dacht dat het normaal was om na je VWO een universitaire opleiding te gaan doen. Ze koos voor de 4-jarige Psychologie-opleiding, afstudeerrichting Klinische Psychologie. Op haar 21ste was ze klaar, maar ze vond dat ze nog veel te weinig (levens)ervaring had om mensen met psychische problemen te helpen. De stage verliep prima, maar constant met mensen praten die niet lekker in hun vel zitten trok haar niet aan. Onderzoek doen vond ze erg leuk en zocht in Maastricht, waar ze naartoe verhuisde, een onderzoeksfunctie. Een passende baan werd niet direct gevonden en daarom besloot ze een volgende opleiding te gaan doen: de 4-jarige HBO Bedrijfseconomie. In het eerste jaar bleek al dat deze studie niet bij haar paste, maar toch maakte ze de opleiding af. Ze besefte dat ze te snel een beslissing had genomen en dat het beter was geweest om zichzelf meer tijd te gunnen. Een loopbaancoach of beroepskeuzeadviseur had haar hierbij goed kunnen helpen.  Het was wel prettig dat ze deze studie in deeltijd kon doen. Op die manier was het goed te combineren met haar gezin met twee kinderen. De contacten met studiegenoten hielpen haar om in de nieuwe woonomgeving te wennen.

Onderzoek

In 2010 verhuisde Annika opnieuw en ze kon in Amsterdam aan het werk. Klantonderzoeken doen voor diverse organisaties. In dit werk kwam wat ze tot dan toe had geleerd, zoals onderzoeksvaardigheden, psychologie en bedrijfseconomie, prachtig bij elkaar.

PABO

Na nog een verhuizing en een heftige tijd met een ernstig zieke zoon werkte ze een jaar als onderwijsassistent met anderstalige kinderen. Bij dit werk kwam ze erachter dat het contact met de kinderen haar enorm aansprak en dat ze veel kon betekenen voor hun ontwikkeling. Vooral het sociaal emotioneel ondersteunen vond ze mooi. Ze besloot de Pedagogische opleiding voor het basisonderwijs (PABO) te gaan volgen. Omdat ze al een bachelor opleiding had gedaan kon ze dit in 2 ½ jaar doen. Een versnelde opleiding dus, 4 jaar lesstof in 2 ½ jaar. Ook dit was goed te combineren met haar gezin. Haar stageschool, een nieuwe school, die nog aan het groeien is, bood haar een baan aan. Uiteindelijk is Annika heel blij dat ze deze keuze heeft gemaakt. Ze heeft haar plek gevonden.

Waar ze zichzelf over 5 jaar ziet?  Nog steeds in de onderbouw van het basisonderwijs. Op de langere termijn zal ze zich misschien meer richten op zorgtaken bij kinderen die het moeilijk hebben op school. Haar psychologiestudie zou daarbij goed van pas kunnen komen.

Tips voor de lezer

Annika wil de lezer van dit interview nog graag wat meegeven.

  • Durf een andere keus te maken dan waarvoor je ooit hebt gekozen. Je komt zo vanzelf bij een beroep waar je gelukkig van wordt.
  • Doorzetten is een goede eigenschap, maar je kunt ook doorschieten. Zeg’ stop’ als je voelt dat je niet op het goede spoor zit.
  • Als je niet weet wat je wilt, neem dan de tijd voor bezinning. Kijk rond, vraag aan anderen en als je het je kunt permitteren doe dan een paar maanden helemaal niets.

Annika is een leerkracht die zeker aandacht heeft voor het aanleren van kennis en vaardigheden, maar ook veel oog heeft voor de sociaal-emotionele kant van de ontwikkeling van een kind.

Ik zie nu een jonge, enthousiaste vrouw voor me die echt haar passie heeft gevonden en ik durf te zeggen, na wat ik allemaal van haar heb gehoord, dat ouders die hun kinderen aan haar toevertrouwen zich gelukkig mogen prijzen.

 

 

Welkom

Heb je een baan waarin je niet écht gelukkig bent of ben je er ziek van geworden of wil je gewoon eens op zoek naar ander werk? Lees dan bij ‘passieverhalen’ de interviews die ik gehouden heb met mensen die een ‘draai’ in hun loopbaan hebben gemaakt en nu iets doen dat past bij hun passie. Of laat je inspireren door de blogs.

Hulp nodig?

Zelf kun je ook met een beetje lef, inspirerende mensen om je heen en begeleiding van een loopbaancoach een ommekeer in je loopbaan maken en elke dag met plezier naar je werk gaan. Ik wil je daar graag bij helpen. Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op. Na een (gratis) intakegesprek kunnen we samen bepalen hoe het traject eruit gaat zien en maak ik een offerte.

Gegevens

Werkenvanuitpassie.nl
KvK: 72421924