Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

mantelzorg en werk

Maar liefst vier miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder zijn mantelzorgers en ongeveer één op de vijf werkenden combineren werk met mantelzorgtaken. Dat betekent dat zij langdurig en onbetaald voor een chronische zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste zorgen én werken én proberen nog een eigen sociaal leven te leiden.

Angst

Niet alle mantelzorgers bespreken hun thuissituatie op het werk. Uit angst om erop aangekeken te worden, een promotie mis te lopen of gewoonweg om privé en werk gescheiden te houden. Voor sommigen kan het heel belastend zijn en op termijn kan het leiden tot verminderde inzet of verzuim. Daar heeft niemand wat aan.  Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat werkgevers de toename van mantelzorgers met lede ogen aanzien, maar de stap zetten om er wat aan te doen ontbreekt. Er is angst voor hoge kosten en misbruik van de mogelijkheden. Veel bedrijven en instellingen kiezen voor een reactief beleid, ondanks het feit dat er steeds meer in CAO’s wordt opgenomen. Maatregelen nemen nadat iemand is uitgevallen leidt tot ellende voor alle partijen en tot hoge kosten voor de werkgever.

Toen ik een aantal jaren geleden betrokken was bij een mantelzorgproject om werkgevers te overtuigen van een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid, heb ik vele mantelzorgers gesproken. We hielden lunchbijeenkomsten met de mantelzorgers afzonderlijk en met mantelzorgers, leidinggevenden, P&O en OR samen. Pas dan dringt het tot je door wat mantelzorg met iemand doet. Mooie verhalen, schrijnende verhalen.

Bespreekbaar maken

Wat ík ervan geleerd heb is dat het belangrijk is dat medewerkers hun zorgsituatie bespreekbaar maken op het werk. Dit kan door de leidinggevende aangezwengeld worden tijdens een jaargesprek, maar nog beter is als de medewerker zelf een gesprek hierover aangaat met de leidinggevende.  Mezzo is een belangbehartiger van mantelzorgers en de medewerkers van Mezzo kunnen helpen om zo’n gesprek voor te bereiden. Ook heeft Mezzo heel veel informatie, advies en een luisterend oor. Werkgevers kunnen ook terecht bij Jongenveer die werkgevers helpt oplossingen te zoeken voor duurzame inzetbaarheid van werknemers met mantelzorgtaken. PGGM & Co heeft ook een Online Community ‘Wij Mantelzorgers’. Dit is een plek voor en door mantelzorgers.

Luisterend oor

De meeste mantelzorgers hebben geen ingrijpende regelingen nodig van hun werkgever. Een luisterend oor, het mogen bellen tijdens het werk, verschuiven van werktijd, thuiswerken. Het is simpelweg maatwerk. En winst voor de werkgever: het werkgeversimago wordt versterkt en het levert betrokkenheid en loyaliteit van de werknemers op.

Wil jij als werkende mantelzorger met passie blijven werken, laat je dan ondersteunen door anderen. Met hulp vragen is niets mis.

Welkom

Heb je een baan waarin je niet écht gelukkig bent of ben je er ziek van geworden of wil je gewoon eens op zoek naar ander werk? Lees dan bij ‘passieverhalen’ de interviews die ik gehouden heb met mensen die een ‘draai’ in hun loopbaan hebben gemaakt en nu iets doen dat past bij hun passie. Of laat je inspireren door de blogs.

Hulp nodig?

Zelf kun je ook met een beetje lef, inspirerende mensen om je heen en begeleiding van een loopbaancoach een ommekeer in je loopbaan maken en elke dag met plezier naar je werk gaan. Ik wil je daar graag bij helpen. Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op. Na een (gratis) intakegesprek kunnen we samen bepalen hoe het traject eruit gaat zien en maak ik een offerte.

Gegevens

Werkenvanuitpassie.nl
KvK: 72421924