mantelzorg en werk
Maar liefst vier miljoen Nederlanders van 18 jaar en ouder zijn mantelzorgers en ongeveer één op de vijf werkenden combineren werk met mantelzorgtaken. Dat betekent dat zij langdurig en onbetaald voor een chronische zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste zorgen én werken én proberen nog een eigen sociaal leven te leiden.
Angst
Niet alle mantelzorgers bespreken hun thuissituatie op het werk. Uit angst om erop aangekeken te worden, een promotie mis te lopen of gewoonweg om privé en werk gescheiden te houden. Voor sommigen kan het heel belastend zijn en op termijn kan het leiden tot verminderde inzet of verzuim. Daar heeft niemand wat aan. Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat werkgevers de toename van mantelzorgers met lede ogen aanzien, maar de stap zetten om er wat aan te doen ontbreekt. Er is angst voor hoge kosten en misbruik van de mogelijkheden. Veel bedrijven en instellingen kiezen voor een reactief beleid, ondanks het feit dat er steeds meer in CAO’s wordt opgenomen. Maatregelen nemen nadat iemand is uitgevallen leidt tot ellende voor alle partijen en tot hoge kosten voor de werkgever.
Toen ik een aantal jaren geleden betrokken was bij een mantelzorgproject om werkgevers te overtuigen van een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid, heb ik vele mantelzorgers gesproken. We hielden lunchbijeenkomsten met de mantelzorgers afzonderlijk en met mantelzorgers, leidinggevenden, P&O en OR samen. Pas dan dringt het tot je door wat mantelzorg met iemand doet. Mooie verhalen, schrijnende verhalen.
Bespreekbaar maken
Wat ík ervan geleerd heb is dat het belangrijk is dat medewerkers hun zorgsituatie bespreekbaar maken op het werk. Dit kan door de leidinggevende aangezwengeld worden tijdens een jaargesprek, maar nog beter is als de medewerker zelf een gesprek hierover aangaat met de leidinggevende. Mezzo is een belangbehartiger van mantelzorgers en de medewerkers van Mezzo kunnen helpen om zo’n gesprek voor te bereiden. Ook heeft Mezzo heel veel informatie, advies en een luisterend oor. Werkgevers kunnen ook terecht bij Jongenveer die werkgevers helpt oplossingen te zoeken voor duurzame inzetbaarheid van werknemers met mantelzorgtaken. PGGM & Co heeft ook een Online Community ‘Wij Mantelzorgers’. Dit is een plek voor en door mantelzorgers.
Luisterend oor
De meeste mantelzorgers hebben geen ingrijpende regelingen nodig van hun werkgever. Een luisterend oor, het mogen bellen tijdens het werk, verschuiven van werktijd, thuiswerken. Het is simpelweg maatwerk. En winst voor de werkgever: het werkgeversimago wordt versterkt en het levert betrokkenheid en loyaliteit van de werknemers op.
Wil jij als werkende mantelzorger met passie blijven werken, laat je dan ondersteunen door anderen. Met hulp vragen is niets mis.
Reacties
Reageren is uitgeschakeld voor dit bericht