Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

LinkedIn, cv……….moet ik daar iets mee?

Ik krijg vaak de vraag: ‘Anieta, is LinkedIn nou zo belangrijk? Als ik een cv heb dan is dat toch voldoende?’

Mijn antwoord is ‘nee’! Een goede cv, curriculum vitae (in het Latijns ‘levensloop’) móet je hebben en een up-to-date profiel bij LinkedIn ook. Je wordt niet zomaar uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je moet jezelf vooraf al goed presenteren.

AANDACHT TREKKEN

Een werkgever heeft niet de tijd om iedereen te bellen, dus moet je eerste indruk, het cv en/of een motivatiebrief de aandacht trekken. Heb je op je cv compact weergegeven wat je tot nu toe in je loopbaan hebt gedaan, dan heeft de werkgever iets om in een sollicitatiegesprek op in te haken. Je moet er iets van jezelf in laten zien en opvallen. Zorg dat je cv overzichtelijk is, gebruik geen vakjargon of functiebenamingen waar een ander geen bal van snapt. Plaats ook een heldere, professionele foto, want als je dat niet doet gaat de werkgever misschien op internet naar je op zoek en daar is vast niet elke foto even representatief. Je cv is je visitekaartje, dus zorg dat de lay-out, kleuren en tekst bij jou passen. Een LinkedIn-profiel is een aanvulling op je cv.

DE WERKGEVER IS NIEUWSGIERIG GEWORDEN

Als de werkgever je cv interessant vindt en nieuwsgierig is geworden, dan zal hij misschien vragen om een videosollicitatie of hij gaat jouw LinkedIn-pagina bekijken. Daarop kan je veel meer kwijt en je kunt bijvoorbeeld, door aanbevelingen te laten plaatsen, laten zien hoe anderen met je hebben samengewerkt of hoe ze jou zien. Ook kun je hier een mooie samenvatting geven van wat jou kenmerkt. Maar vergeet niet dat veel werkgevers de eerste selectie door computersoftware laten doen. Door middel van algoritmes zoekt de computer in de profielen naar bepaalde woorden of woordcombinaties. Dat betekent dat woorden en functiebenamingen die je gebruikt overeen moeten komen met wat er in de vacatureteksten staat. Houd daar rekening mee! Dit betekent ook dat je soms je cv en LinkedIn-tekst per sollicitatie moet aanpassen.

VERTEL IETS VERRASSENDS OVER JEZELF

In de ene sector is een cv belangrijker dan in de andere. In de bouw, logistiek, transport, techniek is men vaak op zoek naar werkervaring. Soms kun je bellen, drink je een bak koffie en kun je een week later beginnen. Maar toch is het ook hier belangrijk dat je je ook op papier kunt presenteren. Geen nietszeggende woorden of clichés, maar vertel iets verrassends over jezelf. Je (ex)collega’s, vrienden, familie kunnen dat vaak beter verwoorden dan jijzelf. Vraag ernaar. Je sollicitatie moet ook uniek zijn en niet vol zitten met clichés. Kijk goed naar wat er in de vacaturetekst staat, verdiep je in het bedrijf door de website en misschien artikelen over het bedrijf te bestuderen. Laat zien waar je goed in bent en dat jij bij die organisatie past.

EVEN BELLEN

De huidige arbeidsmarkt is heel hectisch. Er zijn heel veel vacatures en voor sommige functies ook heel veel sollicitanten. Als je dan d.m.v. brief en/of cv iets hebt laten horen, bel dan ook nog even met de werkgever of recruiter. Dat kan net dat extra zetje geven om uitgenodigd te worden.

Succes!

 

 

Welkom

Heb je een baan waarin je niet écht gelukkig bent of ben je er ziek van geworden of wil je gewoon eens op zoek naar ander werk? Lees dan bij ‘passieverhalen’ de interviews die ik gehouden heb met mensen die een ‘draai’ in hun loopbaan hebben gemaakt en nu iets doen dat past bij hun passie. Of laat je inspireren door de blogs.

Hulp nodig?

Zelf kun je ook met een beetje lef, inspirerende mensen om je heen en begeleiding van een loopbaancoach een ommekeer in je loopbaan maken en elke dag met plezier naar je werk gaan. Ik wil je daar graag bij helpen. Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op. Na een (gratis) intakegesprek kunnen we samen bepalen hoe het traject eruit gaat zien en maak ik een offerte.

Gegevens

Werkenvanuitpassie.nl
KvK: 72421924