Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Hoe lang kún je doorwerken?

Het CBS denkt dat de kans bestaat dat onze levensverwachting sneller toeneemt dan verwacht. De statistici sluiten daarom niet uit dat iemand die nu 27 is, niet met 71.5 jaar zijn AOW krijgt maar pas op zijn 75ste.  Het feit dat we ouder worden zegt nog niets over onze gezondheid. Ouderdomsaandoeningen zoals dementie, artrose, de ziekte van Parkinson houden geen rekening met langer doorwerken. Om het maar niet te hebben over de flexibiliteit en mentale productiviteit van mensen die al een halve eeuw hebben gewerkt. Vroeger waren er nog 3 generaties op de werkvloer, nu al 4. Stel je voor dat je achterkleinkind een collega van je is. Begrijp je elkaar dan nog? Kun je in de vernieuwingen en denkwijzen van de jongste generaties meedoen?  Of gaan we net als  Paus Franciscus op onze 77ste nog aan een nieuwe baan beginnen.

Spelregels veranderen

Ik weet dat de politiek worstelt met de pensioenleeftijd. De pensioenfondsen rekenen zich gek om te zien of ze de beloften uit het verleden kunnen nakomen. Ik dacht zelf een flexpensioen opgebouwd te hebben, waarover ik zelf zou kunnen beschikken. Nu is dat aan allerlei spelregels gebonden. En het is net als vroeger thuis als ik Monopolie speelde en mijn broer Henk deed mee: de  spelregels worden gewoon tijdens het spel aangepast.  In dit geval door de overheid en pensioenfondsen.

Onvoldoende aandacht voor consequenties

De NVAB (ned vereniging voor arbeids- en bedrijfsgeneeskunde) zegt dat er te weinig aandacht is voor de consequenties van het verhogen van de pensioenleeftijd. Staatssecretaris Kleinsma (sociale zaken) zegt dat verhoging van de pensioenleeftijd noodzakelijk is om de AOW betaalbaar te houden. Laten we niet de illusie hebben dat de pensioenleeftijd bij 67 blijft of weer daalt.

Heft in eigen handen

Eén ding weet ik zeker; je moet het heft in eigen handen nemen. Niet pas omscholen als je het werk niet meer aankunt, maar eerder. Niet blijven teren op iets wat je 40 jaar geleden hebt geleerd. Denk net als in de danswereld, waar het heel normaal is: als je fysiek zwaar werk doet, moet je op je 40 ste al een ander beroep gaan kiezen en omscholen.  Switchen van baan of beroep, blijven meedoen met de snelle ontwikkelingen van de digitalisering, automatisering en robotisering én ………….lef hebben om je patronen te doorbreken.

Werken met passie

Lees de passieverhalen maar eens op deze site (klik boven in het menu). Je ziet dat mensen, die een loopbaanswitch hebben gemaakt, gelukkiger zijn in hun werk én daardoor kunnen ze het langer volhouden.

Reageer hieronder of via de link op Facebook of Linkedin.

Welkom

Heb je een baan waarin je niet écht gelukkig bent of ben je er ziek van geworden of wil je gewoon eens op zoek naar ander werk? Lees dan bij ‘passieverhalen’ de interviews die ik gehouden heb met mensen die een ‘draai’ in hun loopbaan hebben gemaakt en nu iets doen dat past bij hun passie. Of laat je inspireren door de blogs.

Hulp nodig?

Zelf kun je ook met een beetje lef, inspirerende mensen om je heen en begeleiding van een loopbaancoach een ommekeer in je loopbaan maken en elke dag met plezier naar je werk gaan. Ik wil je daar graag bij helpen. Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op. Na een (gratis) intakegesprek kunnen we samen bepalen hoe het traject eruit gaat zien en maak ik een offerte.

Gegevens

Werkenvanuitpassie.nl
KvK: 72421924