Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Het werk van de toekomst

Wees op je toekomst voorbereid!

Razendsnelle ontwikkelingen van robots en computers zullen onze arbeidsmarkt totaal veranderen. Een onderzoek wijst uit dat er 2 á 3 miljoen banen in tien jaar tijd zullen verdwijnen als gevolg van de robotisering. Dat is een derde deel van de beroepsbevolking. Heel lang raakte de automatisering vooral laaggeschoold werk, maar nu raakt het ook werk op MBO- en HBO-niveau. Kijk maar naar de financiële sector: minder boekhouders, belastingadviseurs, bankpersoneel en taxateurs. Maar het treft ook verzekeringsagenten, salesmedewerkers, winkelpersoneel en personeel dat werkzaam is in de logistiek. Mensen in het middensegment zijn de komende jaren minder nodig. Waar moeten we de banen van de toekomst dán zoeken?

Als je weet dat er dingen gaan veranderen, dan weet je ook dat dat jouw baan kan zijn. Ga anders kijken. Los komen van de harde kant van het werk: ‘verdien ik genoeg?, ‘’ hoe zit het met mijn pensioen?’, ‘wanneer kan ik stoppen?’

Het werk naar de toekomst toe vraagt aan ons: ‘ben ik productief?’, ‘op welke manier?, ‘tot wanneer?’, ‘ben ik vitaal genoeg?’, ‘kan ik het allemaal nog?’ en ‘hoe staat het met mijn transformeervermogen?’ We moeten veel meer kijken naar wat we kunnen en niet angstig zijn achter te laten wat we hebben opgebouwd. We moeten niet het contract centraal zetten, maar het werk dat we doen en kunnen doen. Eén beroep, één baan in je leven is niet meer van deze tijd.

Wat dan wel? Je kunt denken aan het stapelen van banen, gebaseerd op waar je goed in bent en wat je kunt uitbouwen. Kijk eens naar het huidige beroep van kapper. Je kunt zeggen dat je mensen knipt, maar in zo’n beroep doe je vaak veel meer: verbinding maken met mensen, creatief zijn, ondernemend zijn….. Met deze eigenschappen kun je vaak andere dingen doen. Bijvoorbeeld werken in een zorginstelling of in een bedrijf en dat dan misschien naast het knippen in een kapsalon of bij de mensen thuis. Je moet kijken wat er op de arbeidsmarkt gebeurt en daarop anticiperen. Zo was er in het tv-programma Tegenlicht een vrouw die ‘Online influencer’ was geworden, iemand die online beauty lessen geeft. Een ander werd ‘notificatiefilosoof’. Ze heeft een sociale handleiding geschreven voor het gebruik van smartphones en vermarkt deze. Ze beschrijft de etiquette van het gebruik van smartphones op straat, in de kroeg, op de werkplek….. Dát is inspelen op wat er in de wereld gebeurt.

Kun je in deze tijd nog vragen aan kinderen op de basisschool wat ze willen worden? Het gaat erom wat ze kunnen, waar ze voor willen gaan, waar ze blij van worden en het moment waarop zij leven en dat vergt andere vaardigheden in dit tweede machinetijdperk. In de Elliot innovatieschool in Boston is er al een school die kinderen, naast lezen, schrijven en rekenen, spelenderwijs leert hoe ze moeten programmeren en organiseren. Zij worden op hun toekomst voorbereid.

En wat doe jij?

Bij de passieverhalen op deze site vind je de ervaringen van o.a. Angelique van Lieshout die ook ‘banen stapelt’, ofwel ze benut haar talenten in diverse soorten werken en werk dat er ook toe doet.
(bron: Tegenlicht VPRO maart 2015)

Welkom

Heb je een baan waarin je niet écht gelukkig bent of ben je er ziek van geworden of wil je gewoon eens op zoek naar ander werk? Lees dan bij ‘passieverhalen’ de interviews die ik gehouden heb met mensen die een ‘draai’ in hun loopbaan hebben gemaakt en nu iets doen dat past bij hun passie. Of laat je inspireren door de blogs.

Hulp nodig?

Zelf kun je ook met een beetje lef, inspirerende mensen om je heen en begeleiding van een loopbaancoach een ommekeer in je loopbaan maken en elke dag met plezier naar je werk gaan. Ik wil je daar graag bij helpen. Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op. Na een (gratis) intakegesprek kunnen we samen bepalen hoe het traject eruit gaat zien en maak ik een offerte.

Gegevens

Werkenvanuitpassie.nl
KvK: 72421924