Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Het NIEUWE solliciteren

Video-interview en online games

 Zie je het al zitten? Solliciteren met online games en video-interview?  Het duurt niet lang meer en dan presenteer je je aan de werkgever digitaal, alleen het eindgesprek is nog mondeling. Geloof je het niet? Het gebeurt al.  Hema, Ikea en Hunkemöller zetten al voorzichtige stappen met videosollicitaties van hooguit 1 minuut (zie een eerdere blog van mij), de levensmiddelenbranche gaat al verder. Unilever werft medewerkers al volledig digitaal. Volgens loopbaandeskundige Aaltje Vincent is het slechts een kwestie van tijd voor de nieuwe selectie navolging krijgt. Digitaal solliciteren levert bedrijven geld op: de sollicitatieprocedure wordt verkort met minder recruiteringskosten en nieuwe talenten zijn eerder aan het werk. Bovendien is er minder tijd en geld nodig voor het verwerken van de sollicitaties door de recruiters.

Annefleur Kylstra, die bij Unilever Talent Acquisition Specialist is, zegt dat het een revolutionair andere benadering is, met de bedoeling de jonge generaties enthousiast te maken om voor Unilever te werken. “Zij zijn opgegroeid in een digitale wereld en ‘leven’ steeds meer online. Vandaar dat we deze stap zetten”.

Omdat het voor werkgevers en werknemers heel veel voordelen heeft zullen bedrijven zich niet alleen richten op jongeren, maar ook zal de oudere sollicitant zich hierop moeten gaan voorbereiden.

De toekomst

 “Digitaal solliciteren en het digitaal werven is echt dé toekomst”, verwacht Kylstra. Een aantal uitzendbureaus springt daar alvast op in. Zo hebben Tempo-Team en Randstad een app ontwikkeld waarmee werkzoekenden in een paar stappen uitgelegd krijgen wat videosolliciteren is. Toch zal de sollicitatiebrief nooit helemaal verdwijnen, denkt Britt van Capelleveen van Yacht. “Iemands opleiding, werkervaring en motivatie blijven relevant. Die informatie haal je niet uit één filmpje. Bovendien: voor een verkoper is hoe hij of zij zich presenteert belangrijker dan voor een ict’er.”

Met videosollicitatie chauffeur geworden.

 Geen zweetdruppels of gestotter, geen zenuwen over wat hij moest aantrekken voor de camera of wat hij zou moeten zeggen. Nee, Patrick Vrolijk(21) uit De Lier ging zitten en had in een keer de opname klaar. “Ik ben niet zo snel zenuwachtig. Ik vertelde kort wie ik ben en wat ik kan. That’s it.”

De videosollicitatie deed hij via Red, de app van Tempo- Team. Het was zijn eerste videosollicitatie. En geloof het of niet: hij kreeg daarna zeven banen aangeboden. “Je kunt wel zeggen dat dit een succes is”, lacht hij. Hij werkt nu als vrachtwagenchauffeur bij Bakker in Barendrecht, een bedrijf in groente- en fruittransport. Enige ervaring als chauffeur had Vrolijk niet. Sterker: zijn groot rijbewijs heeft hij nog maar een maand of vier op zak. “Ik was hiervoor manager bij een dierenspeciaalzaak, maar toen het werk ophield heb ik me omgeschoold. Als kind wilde ik al chauffeur worden, dus hoe leuk is dit?!”

Reageer op dit artikel hieronder. Verwacht je dat we binnenkort gevraagd worden om online met video en games te solliciteren?

Bron: deel artikel uit AD, Natasja de Groot 15-10-16

 

 

 

Welkom

Heb je een baan waarin je niet écht gelukkig bent of ben je er ziek van geworden of wil je gewoon eens op zoek naar ander werk? Lees dan bij ‘passieverhalen’ de interviews die ik gehouden heb met mensen die een ‘draai’ in hun loopbaan hebben gemaakt en nu iets doen dat past bij hun passie. Of laat je inspireren door de blogs.

Hulp nodig?

Zelf kun je ook met een beetje lef, inspirerende mensen om je heen en begeleiding van een loopbaancoach een ommekeer in je loopbaan maken en elke dag met plezier naar je werk gaan. Ik wil je daar graag bij helpen. Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op. Na een (gratis) intakegesprek kunnen we samen bepalen hoe het traject eruit gaat zien en maak ik een offerte.

Gegevens

Werkenvanuitpassie.nl
KvK: 72421924