Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Anders kijken naar werktijd en prestatie

‘ Een bedrijf betaalt werknemers voor wat ze leveren, niet voor de tijd die zij op hun bureaustoel zitten’, aldus Andrew Barnes.

Het is een kwestie van anders kijken naar werktijd en prestatie.

Een jaar proefgedraaid en het werkt! In Nieuw-Zeeland heeft het bedrijf Perpetual Guardian de overstap gemaakt van vijf dagen naar vier dagen werken met behoud van (vijf dagen) loon. De productiviteit, de  betrokkenheid bij het bedrijf is toegenomen en het privéleven van de werknemers is verbeterd.

Het was een revolutionair voorstel van de topman Andrew Barnes en eerst dacht iedereen dat hij gek geworden was.

Efficiënt werken

Er moest aan een belangrijke voorwaarde worden voldaan: een manier vinden om de productiviteit zo te verhogen dat men nog steeds de juiste resultaten kon behalen. Efficiënt werken was de opdracht voor alle werknemers. Geen dingen meer doen die niet echt met werk te maken hebben, zoals surfen op het internet of kletsen over de laatste aflevering van die ene serie. Telefonisch, kort, vergaderen. Werken zonder onderbreking. Een vlaggetje op het bureau geeft aan dat je niet gestoord wilt worden. Als je geen afspraken hebt werk je thuis,  het scheelt reistijd en uitstoot van CO2 en onnodige praatjes bij de koffie-automaat.

Dit kan niet bij ons

Ik hoor een aantal lezers al sputteren: ‘ dit kan niet bij ons, dit kan alleen bij ‘kantoorbedrijven.’  Dit gaat niet lukken in de zorg- en dienstverlening, of daar waar je als werknemer afhankelijk bent van de agenda van anderen.’ Ik denk dat jullie min of meer gelijk hebben, zo gemakkelijk ligt dat niet.

Waarom ik hierover schrijf is dat alle bedrijven en instellingen ervan kunnen leren. Het is een uitdaging voor  topfunctionarissen van een organisatie om eens te discussiëren, en dan mét de medewerkers, over het uitgangspunt van uren werken of prestatie. En hoe kun je efficiënter en effectiever werken, waarbij de medewerkers én prettig werken, én goed presteren én het werk goed kunnen combineren met hun privéleven.  De medewerkers hebben hier vast wel ideeën over. Organiseer een dag voor en met je medewerkers en haal alle creativiteit naar boven.

Reageren? Doe dat hieronder of via Facebook of Linkedin.

ontleend aan een artikel over Werktijd innovatie – Priscilla van Agteren

Welkom

Heb je een baan waarin je niet écht gelukkig bent of ben je er ziek van geworden of wil je gewoon eens op zoek naar ander werk? Lees dan bij ‘passieverhalen’ de interviews die ik gehouden heb met mensen die een ‘draai’ in hun loopbaan hebben gemaakt en nu iets doen dat past bij hun passie. Of laat je inspireren door de blogs.

Hulp nodig?

Zelf kun je ook met een beetje lef, inspirerende mensen om je heen en begeleiding van een loopbaancoach een ommekeer in je loopbaan maken en elke dag met plezier naar je werk gaan. Ik wil je daar graag bij helpen. Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op. Na een (gratis) intakegesprek kunnen we samen bepalen hoe het traject eruit gaat zien en maak ik een offerte.

Gegevens

Werkenvanuitpassie.nl
KvK: 72421924