Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

55-plusser zoekt werkt

Menig 55-plusser zoekt werk. Maar een nieuwe baan vinden na je 55ste? Dat is niet eenvoudig. Radar heeft 19.000 55-plussers ondervraagd en 1/3 daarvan was zelf werkzoekende als 55-plusser.  Slechts 15% van de werkzoekende 55-plusser vindt vanuit de WW binnen een jaar een baan. Voor 55-plussers met een bijstandsuitkering ligt dat percentage nog lager. Als oorzaken wordt leeftijdsdiscriminatie, het niet op waarde schatten van oudere werknemers en de gedachte dat 55-plussers kostbaar zijn voor werkgevers.  De respondenten die wel een baan vonden kregen deze door te reageren op een vacature (28%), werd voor de functie gevraagd (27%) en 25% vond de baan door het netwerk (waaronder Linkedin). Via open sollicitaties en uitzendbureaus zijn ook banen gevonden en een enkeling heeft oud-collega’s benaderd.

 Langer dan 2 jaar op zoek

Meer dan de helft (53%) van de werkzoekende 55-plussers in het onderzoek is langer dan 2 jaar op zoek (geweest). 37% heeft meer dan 100% sollicitaties verstuurd en een heel groot deel is nog nooit uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Bij de tijd zijn

Als ik de uitslag van het totale onderzoek lees dan krijg ik wel een heel akelig gevoel. Mijn eigen ervaring als P&O-er is dat wij in onze organisatie vrij regelmatig 55-plussers aannemen en alleen maar blij zijn met hen. Wat ik dan wel zie is dat het veelal mensen zijn die zich blijvend hebben ontwikkeld, computervaardig zijn en laten merken dat ze bij de tijd zijn. De brief en de CV moeten goed en duidelijk zijn, want per slot van rekening wordt daarop de eerste selectie gedaan. Ik kan niet begrijpen dat mensen die al lang werk zoeken nog steeds geen foutloze en goeie brief of CV kunnen opstellen. In het onderzoek zegt 42 % dat het zin heeft om 55-plussers extra cursussen of begeleiding te geven bij het vinden van een nieuwe baan en vooral begeleiding om uit te zoeken wat voor soort baan bij de persoon past.

Mijn tip

Mijn tip aan werkzoekende 55-plussers is dan ook: zoek hulp. Vraag aan anderen wat ze van je vinden. Laat een ander vertellen wat zij denken welk werk bij jou past. Laat je brief en CV door anderen beoordelen. Oefen sollicitatiegesprekken. Breid je computerkennis en – vaardigheid uit. Lees van alles over het bedrijf of instelling waar je gaat solliciteren. Met die informatie kun je een brief op maat schrijven en ook beter een sollicitatiegesprek doen. Ga niet bij de pakken neer zitten, maar zoek elke dag contact met iemand die je kan inspireren en verder kan helpen. En lees als inspiratie de bovenstaande passieverhalen op deze site.

Maandag 22 en 29 mei 2017 heeft Radar een tweedelige special over de arbeidsmarkt voor 55-plussers. Klik hier: Radar 55-plus uitzendingen

Reageren?  Doe dit hieronder of via Facebook of Linkedin.

 

 

Welkom

Heb je een baan waarin je niet écht gelukkig bent of ben je er ziek van geworden of wil je gewoon eens op zoek naar ander werk? Lees dan bij ‘passieverhalen’ de interviews die ik gehouden heb met mensen die een ‘draai’ in hun loopbaan hebben gemaakt en nu iets doen dat past bij hun passie. Of laat je inspireren door de blogs.

Hulp nodig?

Zelf kun je ook met een beetje lef, inspirerende mensen om je heen en begeleiding van een loopbaancoach een ommekeer in je loopbaan maken en elke dag met plezier naar je werk gaan. Ik wil je daar graag bij helpen. Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op. Na een (gratis) intakegesprek kunnen we samen bepalen hoe het traject eruit gaat zien en maak ik een offerte.

Gegevens

Werkenvanuitpassie.nl
KvK: 72421924